Lidové noviny

Poslední výkřik starých šampionů?

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Přestože se zítra od 9.30 SEČ ve finále grandslamo­vé dvouhry utkají už podeváté, v přímý souboj Rafaela Nadala a Rogera Federera o titul na Australian Open věřili už jen snílci.

MELBOURNE/PRAHA Jsou na prvních dvou místech v počtu grandslamo­vých titulů v celé historii. Přesto žádný z odborníků neřadil oba třicátníky k adeptům finále dvouhry v Melbourne. A ono se také není čemu divit. Uvolněný trůn po Federerovi s Nadalem v posledních třech sezonách pevně obsadila trojice Novak Djokovič, Andy Murray a Stan Wawrinka.

Vždyť po Španělově triumfu na French Open v roce 2014 si grandslamo­vé tituly a pozice světových jedniček rozděloval­i jen oni tři a vítěz US Open z roku 2014 Marin Čilič. Navíc Federer a Nadal kvůli častým zdravotním potížím opustili i přední příčky žebříčku ATP, takže Španělovi patřila před Australian Open až devátá a Švýcarovi dokonce až sedmnáctá příčka.

Výsledkem toho byl fakt, že Federer narazil už ve třetím kole s turnajovou desítkou Tomášem Berdychem. S ním si však poradil stejně jako s pětkou Keiem Nišikorim, čtyřkou Wawrinkou a Mischou Zverevem, který v os- mifinále senzačně vyřadil nejvýše nasazeného Murrayho. Nadal si zase cestou do finále poradil s šestkou Gaëlem Monfilsem, trojkou Milošem Raoničem a ve včerejším, téměř pětihodino­vém semifinále i s Bulharem Grigorem Dimitrovem, jenž přinutil Španěla sáhnout si ve strhujícím zápase až na dno svých sil.

„Grigor hrál neuvěřitel­ně a byl to skvělý zápas. Já jsem loni tvrdě pracoval, ale ani jsem nedoufal, že se dostanu znovu do finále Australian Open,“zasnil se třicetilet­ý Nadal, který si v Melbourne zahraje ve finále počtvrté.

A pokud triumfuje i v něm, nejenže získá patnáctý grandslamo­vý titul a přiblíží se tak na rozdíl dvou primátů rekordmanu Fe- dererovi, zároveň se vyrovná i australský­m legendám Royi Emersonovi a Rodu Laverovi a stane se teprve třetím hráčem, který každý grandslam ovládl alespoň dvakrát. Sice bude mít před finále oproti Švýcarovi o den méně na regeneraci, do zápasu však půjde s velkou psychologi­ckou výhodou. Federera totiž na Australian Open porazil ve všech třech případech, v semifinále 2014, ve stejném kole v roce 2012 i v pětisetové­m finále v roce 2009, kdy získal Nadal svůj jediný titul v Melbourne.

Nadal–Federer 23:11

Dopředu ho bude hnát i vědomí, že má s Federerem vysoce pozitivní bilanci všech vzájemných zápasů (23:11) i duelů na tvrdém povrchu (10:7). „Zápas proti Rogerovi je vždycky výjimečný. Už jsme spolu dlouho nehráli, ale věřím, že se dočkáte tenisu, na který jste od nás byli zvyklí,“věří Španěl.

Také čtyřnásobn­ý vítěz Australian Open Federer musel v semifinálo­vé bitvě proti krajanovi Wawrinkovi sehrát pět zápasů, jeho výhodou však bude, že bude odpočinutě­jší. Aniž by tušil, kdo bude jeho finálový soupeř, prozradil, že i kvůli rivalitě s Nadalem fandil v duelu s Dimitrovem jemu.

„Jsem největším Rafovým fanouškem. Jeho tenis mě vždycky velmi baví, navíc tady v Austrálii předvádí fantastick­ý comeback. Finále s ním by bylo jako sen,“uvedl pětatřicet­iletý Švýcar, který si zahraje ve finále grandslamu poprvé od US Open 2015 a naposledy triumfoval ve Wimbledonu před pěti lety.

Podaří se mu to i tentokrát, nebo se bude muset znovu dívat, jak slaví jeho odvěký rival?

 ?? Roger Federer ovládl Australian Open čtyřikrát, Rafael Nadal jen dvakrát. ?? Bitva šampionů.
Roger Federer ovládl Australian Open čtyřikrát, Rafael Nadal jen dvakrát. Bitva šampionů.
 ?? FOTO 2× REUTERS ??
FOTO 2× REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia