Lidové noviny

Hanzlíková: Připadám si tu pořád jako dítě

- OSTRAVA TOMÁŠ MACEK

Patří do nastupujíc­í teenagersk­é generace českého krasobrusl­ení. Sedmnáctil­etá

má za sebou svůj debut na mistrovstv­í Evropy. Už postup do finále byl v Ostravě vlastně nad plán. V něm s vystoupení­m na hudbu Carmina Burana neuhájila 15. místo a uzavírá druhou desítku.

Lucie Hanzlíková Michaela

Přesto se stále smějete.

Sice tam byly dvě chyby, přesto dobrá nálada přetrvává. Na debut to je i tak úspěšné. Myslím, že jsem Evropu docela zvládla.

Připadala jste si ve volné jízdě hůř než v krátkém programu?

Možná to bylo těžší, že jsem jela hned první po rozjížďce, ale to mi nevadilo. Napoprvé jsem bohužel vůbec neodskočil­a rittberger­a. Ani nevím, co se tam stalo. Možná šlo i o nervozitu z adrenalinu. Přitom napodruhé jsem ho potom dala. A v kombinaci jsem k dvojitému axelu nedobrala toeloopa. Ale i tak šlo o úžasný zážitek.

Váš pád při rittberger­u vypadal docela nekoordino­vaně. Zabolel?

Ani nevím. Přikázala jsem si po něm: Neřeš to, máš tam další prvek, tak se na něj soustřeď.

Když se ohlédnete za celým mistrovstv­ím, co bylo pro vás nejobtížně­jší?

Že jsem si tu pořád připadala jako dítě mezi těmi holkami, které už jsou vyspělé, dost toho mají za sebou a věděly, jak co funguje. Pro mě bylo všechno nové.

Ono i obhájkyni titulu Medveděvov­é je sedmnáct.

Ale už je na Evropě podruhé. A vůbec, ruské závodnice, ty jsou trochu jinde.

Pozorujete určitě, i co na ledu dovedou ostatní krasobrusl­ařky. Říkáte si: tohle a tohle musím zlepšit?

No, mám tu pocit, že bych měla zlepšit všechno. Určitě vršek těla, ruce. Více dodělávat choreograf­ii. A piruety. Pak by to samozřejmě chtělo zajíždět čisté programy – krátkou i volnou jízdu. To se ale všechno natrénuje. Aspoň mám pořád na čem pracovat. Trénujeme v Mariánkách, kde mám teď asi nejlepší podmínky, co jsem kdy měla.

Stíháte přitom i studovat?

Stíhám. Máme skvělé učitele a skvělého pana ředitele na Gymnáziu Ostrov. Jsou na mě hodní a všichni mi fandí. I když teď mě asi bude čekat víc písemek.

Po jízdě vám fanoušci naházeli na led tolik plyšáků jako asi ještě nikdy. Co s nimi provedete?

Maminka pracuje v nemocnici, tak je pošlu dětem do nemocnice. A o druhou půlku se asi postará ségra. Teď jsem tu od ní měla ta- lisman, čtyři opičky. A dneska mi jednoho plyšáka hodila i Anička Dušková (s Bidařem sedmá ve dvojicích – pozn. red.). Už před jízdou mi říkala, jestli poznám, který to bude. Hned jak jsem ho viděla na ledu, věděla jsem. (Ukazuje žlutého medvěda.) Žlutá, veselá barva, to je prostě Anička.

Vaše trenérkaMo­nika Škorničkov­á prohlásila, že pokud spravedlno­st existuje, měla byste být nyní nominována i na mistrovstv­í světa žen. Věříte tomu?

Doufám, že pojedu. Bodový limit jsem splnila, ale nikde jsem ještě nic neviděla černé na bílém. Tak si počkám. Chtěla bych, samozřejmě. Úplně nejdřív ale pojedu za týden juniorskou republiku.

 ?? Michaela Lucie Hanzlíková FOTO ČTK ??
Michaela Lucie Hanzlíková FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia