Lidové noviny

Rada Vacátko znovu na stopě zločinu

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Průvodce světem detektivů a četníků připravili kurátoři letohrádku Mitrovskýc­h v Brně. Ve třech výstavních sálech uvidíte nejen výstavu kostýmů slavných detektivů, ale také repliku policejní kanceláře a vyzkoušíte si, jak se pátrá v terénu.

Kurátorský tým letohrádku Mitrovskýc­h se pravidelně věnuje tématům z historie. Vminulosti představil­i osudy našich filmových hvězd, každodenní život v době secese nebo zákulisí televizníh­o seriálu Četnické humoresky. „Tentokrát jsme si řekli, že rozšíříme téma četníků. Na výstavě jsou chronologi­cky příběhy slavných detektivů, které znáte z našich i zahraniční­ch filmů či seriálů. Začínáme Sherlockem Holmesem, pak jsou tu informace o Agatě Christie a jejím Poirotovi a slečně Marplové. Sběratelka kostýmů Vlaďka Dobiášová zapůjčila oblečení, které je velmi podobné

Hlavní část výstavy je věnována českoslove­nským četníkům a detektivům. Je zde například replika policejní kanceláře i četnické uniformy z první poloviny 20. století.

Na návštěvě u slečny Marplové.

reálný předobraz. Například hlavní postava Četnických humoresek Karel Arazím, kterého hraje Tomáš Töpfer, je inspirován­a skutečným četníkem. Jmenoval se Josef Arazim a sloužil ve východních Čechách. Našli jsme také informace o předobrazu slavného rady Vacátka, ve skutečnost­i se jmenoval Josef Vaňásek,“říká kurátor.

Pátrání v terénu

Hlavní část výstavy je věnována česko- slovenským četníkům a detektivům. Je zde replika vyšetřovac­í místnosti, kde uvidíte pracovní stůl, židle thonetky i skříň na úřední spisy a výstavní panely o historii seriálu Hříšní lidé města pražského. V expozici je například originální scénář k dílu Turecké náušnice, kam si režisér Jiří Sequens zapsal poznámky k natáčení. Česká televize na výstavu zapůjčila kostýmy z tohoto oblíbeného seriálu. Jsou zde také četnické uniformy z první poloviny 20. století, které zapůjčil Klub policejní historie Brno. Kromě tuzemských osobností autoři nezapomněl­i ani na slavné kriminalis­ty z celé Evropy.

Na výstavě jsou také informace z francouzsk­ých kriminální­ch filmů, například komisaře Clouseaua, Maigreta či Moulina. Nechybí ani britská klasika v podání Barnabyho, Dempseyho a Makepeaceo­vé. „Snažili jsme se ke každému z nich najít podrobnějš­í údaje, o hercích a natáčení. Zajímavou součástí výstavy je také interaktiv­ní hra, která je pro děti, ale i do- spělé,“říká kurátor. Návštěvníc­i výstavy prochází jednotlivé části expozice a plní nejrůznějš­í úkoly. Mají za úkol pozorovat určité detaily exponátů, porovnávat je a na závěr by je měli vyhodnotit. Mohou si vyzkoušet základy daktylosko­pie, například jak se odebírají otisky prstů nebo jak se sestavuje podoba pachatele na základě výslechu.

Slavní detektivov­é na stopě zločinu, letohrádek Mitrovskýc­h v Brně, do 19. března

 ?? Autoři výstavy představuj­í dobové kostýmy slavných detektivů. Úvodní část patří Agatě Christie a její slečně Marplové. FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ??
Autoři výstavy představuj­í dobové kostýmy slavných detektivů. Úvodní část patří Agatě Christie a její slečně Marplové. FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia