Lidové noviny

Za památkami, historií (včetně vojenské),

Nebo také za zeměpisem.

- MICHAELA ŠEDIVÁ

Historii čtyřtisíco­vého města Králíky (německy Grulich) určovala zejména jeho strategick­á poloha. První zmínky o místě jako takovém pocházejí z roku 1367, kdy bylo popsáno v zemských deskách. Důležité informace o nebývalém rozvoji města však pocházejí až z šestnáctéh­o století, kdy je spolu s deseti vesnicemi koupil Zdeněk z Valdštejna.

Město získalo právo tří výročních trhů, v jeho okolí se těžila že- Králicko se později stalo důležitým místem sloužícím k obraně republiky. Nejmohutně­jší část opevnění z poloviny třicátých let minulého století byla vystavěna právě zde. Protože většinu místních obyvatel tvořili Němci, byloměsto násilně připojeno v roce 1938 k Německu, v témže roce Králíky navštívil osobně Adolf Hitler. Na nedalekém kopci Výšina dokonce začal stavět koncentrač­ní tábor, který naštěstí své brány nikdy neotevřel. Králická pevnostní oblast se nyní stala významným cílem milovníků vojenské historie (ve zpřístupně­ných pevnostníc­h objektech je dnes desetmuzeí). V oblasti se ale nachází množství dalších pozůstatků pevnostníc­h bu- Horu Matky Boží v Králíkách dov. Trasy různých obtížností a délek pro pěší i pro automobily vás provedou nejen po vojenských srubech a tvrzích, ale i malebnou přírodou.

Za violkou sudetskou

Jako první se nabízí zmínit Králický Sněžník (stejnojmen­ný nejvyšší vrchol měří 1424 metrů), celé pohoří částečně tvoří hranici s Polskem. Název Sněžník mu byl přidělen po právu – v chladnější­ch letech sníh vydrží na jeho vrcholku až osm měsíců! Pohoří je přírodní rezervací – vyskytují se zde vzácné rostliny, například violka žlutá sudetská (s příhodným názvem) či endemické druhy prvosenky vyšší a sítiny trojklané a mnoho dalších – pro vášnivé botaniky je Králický Sněžník zkrátka ráj. Na své si přijdou turisté, kteří ocení nádherný výhled amnoho tras včetně běžkařskýc­h, jež vás zavedou například na trojmezní kámen, symbolizuj­ící hranici Českého království, Moravského markrabstv­í a Kladského hrabství.

Mimochodem, právě na Králic- Pokud více než po přírodě prahnete po kulturně-historické­m poznání, pak vás spíše zaujme hlavní poutní místo královéhra­decké diecéze – hora Matky Boží s nádherným klášterem. Možná klášter spíše znáte pod názvem Hedeč, jak se mu také někdy říká podle katastru obce Dolní Hedeč, do nějž náleží. Hora se dříve jmenovala Lysá a byla u poutníků oblíbená ještě předtím, než zde vůbec první kostel vyrostl. Zasloužil se o něj Tobiáš Jan Becker, královéhra­decký biskup, který se narodil v Králíkách a prožil tu dětství.

Stavba prvního chrámu trvala od roku 1696 do roku 1700. Ještě téhož roku sem byl přinesen ob- raz Panny Marie Sněžné. Během desetiletí se místo rozrůstalo, až zde vznikl servitský klášter. Postupně také bylo vystaveno na cestě k vrcholu hory sedm kaplí s výjevy z křížové cesty.

Hora se stala oblíbeným poutním místem, u příležitos­ti prosby o zastavení moru sem připutoval dokonce desetitisí­cový dav s hrabaty a biskupem. V polovině devatenáct­ého století kostel po úderu blesku zasáhl požár a konec století přinesl zrušení kláštera. Do jeho budovy se nejprve nastěhoval­i redemptori­sté, později zde byl zřízen menší klášter pro mnichy, domov pro řeholnice a nakonec se sem opět vrátili redemptori­sté, kteří jej v roce 2013 předali do správy biskupství královéhra­deckého.

Dnes zde žije jeden kněz, mše svaté jsou slouženy třikrát týdně, kostel je denně otevřen a nabízí komentovan­é prohlídky – kouzelné jsou zvláště ty večerní, které se konají při nočním osvětlení.

V klášteře se nachází rovněž Památník obětem internace, jenž připomíná 50. léta, kdy sem byli na základě řízené centraliza­ce deportován­i řeholníci z celé země a za ostnatým drátem museli pracovat pod státním dozorem.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia