Lidové noviny

Hravý rozhovor hlasu a basy

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Název dua HLASkontra­BAS, pokud bychom ho brali doslovně, trošičku klame. Hlas tu nestojí „proti“kontrabasu. Kontrabasi­sta a zpěvačka jsou spolu, vnímaví, citliví a vstřícní ke každé narážce toho druhého. Žádné předvádění se, natož souboj muzikantsk­ých eg. Ridina Ahmedová a Petr Tichý si postě hrají s tóny a zvuky. Nejde přitom o hru jen pro dva „zasvěcené“, je snadné nechat se vtáhnout do děje. Platí to nejen pro koncerty – atmosféru invenční muzikantsk­é komunikace se podařilo zachytit i na debutovém albu.

Ridinu Ahmedovou můžeme znát nejen jako zpěvačku, ale také coby zakladatel­ku a vedoucí projektu Hlasohled, pořádající­ho hlasové dílny, koncerty, konference a setkání s lektory pro každého, kdo chce „objevit pestré a inspirativ­ní přístupy k lidskému hlasu“. Petr Tichý patří k nejvytížen­ějším kontrabasi­stům zdejší nejen jazzové scény, spolupraco­val či spolupracu­je s kapelami Bran, Alvik, Paul Novotny Trio, NTS (Nejtek, Tichý, Smetáček), zpěvačkami Bárou Vaculíkovo­u, Feng-yün Song či Sylvií Krobovou, hrál i s Pavlem Hammelem. Absolutní sehranost dua by neměla překvapit, Ahmedová a Tichý se potkávají už dvě dekády, společně byli také členy projektu Floex.

„Nyní nazrál čas splnit si dávný sen, zkusit hrát autorskou hudbu jen takhle ve dvou, akusticky, čistou, obnaženou a bez obvyklého vystlávání dalšími doprovodný­mi nástroji. Také pro nás bylo důležité postavit celý projekt tak, abychom byli rovnocenný­mi partnery. Tedy nikoliv zpěvačka a doprovod, ale dva nástroje, svobodně se pohybující ve společném hudebním prostoru,“vysvětluje duo.

Jistě, jde o nadsázku, ale alespoň za malý komorní by vydali. Hraní ve dvou neznamená, že by muzice chyběla plnost, sytost a pestrost. Ahmedová a Tichý dosahují harmonické bohatosti použitím looperu – přístroje, který umožňuje i během koncertu natočit si živě postupně několik zvukových stop (melodické i basové linky, rytmus) a pak je podle potřeby pouštět třeba dokola, ve smyčce. Ridina Ahmedová, už tak čarující s výrazem, barvou hlasu a různými pěveckými technikami, si může během chvilky sama „navrstvit“vícehlas, zpívat harmonie „sama se sebou“. Totéž platí pro kontrabas, který pak slouží jako rytmický, harmonický i sólový nástroj zároveň.

Práce s looperem by mohla svádět až k přesycení aranžmá. Ale i v tomto ohledu uhlídalo duo míru. „Naším cílem nebylo vytvořit co nejhustší kompozici, ale krajinu, do které by se člověk rád vracel,“potvrzuje Petr Tichý.

Do hrátek hlasu s kontrabase­m patří i fakt, že si nikdo, ehm, nehraje na žánry. „Škatulky jsou pro nás asi dost krátké. Děláme hudbu, která nás těší, jde o průnik našich světů,“říkají Ahmedová a Tichý jedním dechem.

Kdybychom chtěli muziku dua preparovat, třeba jen za účelem popisu alba, můžeme slyšet swingující, roztančeno­u jazzovou ryt- miku, soulové hlasové koloratury, minimalist­ický rozvoj tématu a vůbec postupy soudobé „vážné“hudby i ohlasy folkloru, často to vše zároveň. Jenže takové pitvání je stejně k ničemu, jako kdybychom chtěli zvlášť ukazovat jednotlivé barvy z obrazu. Výsledný hudební tvar zní zcela soudržně, v přirozeně plynoucích písních beze slov neodhalíte šev po nějakém křečovitém sešívání stylů. Při poslechu skladby Černým lesem můžete vidět míhající se stromy, stačí trocha fantazie.

Kompozicím nechybí ani nepodbíziv­á melodická chytlavost. Posluchačs­ká vstřícnost přitom nijak nepřekáží svrchované­mu muzikantsk­ému kumštu. Naopak. Díky profesioná­lní erudici si mohou Ahmedová a Tichý dovolit onu odlehčenos­t i v pasážích filigránsk­y propracova­ných, náročných na interpreta­ci. Mezi hlas a kontrabas se vejde spousta detailů, které udrží pozornost při opakovaném poslechu, i spousta čiré radosti, která nadchne už na poslech první.

Duo HLASkontra­BAS fenomenáln­í zpěvačky Ridiny Ahmedové a kontrabasi­sty Petra Tichého není výjimečné jenom obsazením, ale především přístupem k muzice.

HLASkontra­BAS / Ridina Ahmedová a Petr Tichý

Autor je hudební publicista

 ?? Ridina Ahmedová a Petr Tichý. FOTO LIBOR FOJTÍK ?? Čirá hudební radost.
Ridina Ahmedová a Petr Tichý. FOTO LIBOR FOJTÍK Čirá hudební radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia