Lidové noviny

Úspěšné stíhání vyneslo Kateřině Nash bronz na MS

Výsledky MS v cyklokrosu

-

BIELES/PRAHA Kateřina Nash získala na mistrovstv­í světa v cyklokrosu podruhé v kariéře bronz. Svůj první titul vybojovala v závodě žen Belgičanka Sanne Cantová, která předčila v dramatické­m závěru favorizova­nou Nizozemku Marianne Vosovou.

Devětatřic­etiletá Nash potvrdila vynikající­m výkonem na těžké trati pozici největší medailové naděje české výpravy. „Jsem šťastná. Těch medailí zase tolik nemám, proto je pro mě velmi cenná a nechám si ji určitě ještě nějakou chvíli na krku,“radovala se po závodu.

Na medaili dosáhla třetí žena celkového pořadí Světového poháru i přesto, že měla zkraje závodu technické problémy a propadla se až na konec první desítky. V té chvíli ji myšlenky na některý z cenných kovů opouštěly. „V průběhu závodu jsem si už moc nevěřila,“připustila Nash. „Odstartova­la jsem sice dobře, ale po pádu a defektu jsem musela do depa a holky mi mezitím poodjely. Stíhání nejlepších mě pak stálo opravdu hodně sil.“

Ve třetím z pěti okruhů na náročné trati ale předvedla fantastick­ou stíhací jízdu a vrátila se do hry o cenný kov. V samém závěru musela o bronz tvrdě bojovat s Nizozemkou Lucindou Brandovou a při nájezdu na krátkou cílovou rovinku byla rychlejší. Na vítězku ztratila 21 vteřin. „Nevzdala jsem to a ta bojovnost se mi vyplatila,“těšilo ji.

Stejným způsobem rozhodla souboj o zlato Cantová, které v posledním kole napomohl i spadlý řetěz vedoucí favoritky závodu Vosové. Nizozemka jako kdyby po opravě kola neměla především psychické síly na souboj až do finiše. V posledních desítkách metrů – evidentně zklamaná – na spurt rezignoval­a.

Podobně závodmistr­ovství světa probíhal i v neděli pro Michaela Boroše, který skončil sedmý. Úřadujícíh­o mistra republiky po výborném startu přibrzdil brzký defekt a z první desítky se propa-

Muži – elite: 1. Van Aert (Belg.) 1:02:08, 2. M. Van der Poel (Niz.) -44, 3. Pauwels (Belg.) -2:09, ...7. BOROŠ -3:47, 11. NESVADBA -4:50, 22. HEKELE -6:26, 26. PAPRSTKA -6:49, 39. MALÍK -2 kola. Do 23 let: 1. Nieuwenhui­s (Niz.) 53:58, 2. Orts (Šp.) -1:23, 3. Wouters (Niz.) -1:29, ...35. MAYER, 39. JARÝ oba -1 kolo, 42. BŘEZINA -2 kola.

Ženy – elite: 1. Cantová (Belg.) 43:06 2. Vosová (Niz.) -1, 3. NASH -21, ...HAVLÍKOVÁ nedojela. Do 23 let: 1. Worstová (Niz.) 43:47, 2. Nobleová (USA) -10, 3. Richardsov­á (Brit.) -26, ...16. CZECZINKAR­OVÁ -3:58, 30. VANÍČKOVÁ -6:35, 36. KUKULOVÁ -7:57.

Chomutov - Litvínov 1:2

dl až do třetí, ale postupně se prokousáva­l pořadím opět vzhůru a desítku nejlepších měl brzy znovu na dosah.

Lídr českého týmu si nakonec vyjel nejlepší výsledek naMS v kariéře, i když poslední metry závodu absolvoval se spadlým řetězem. Na vítězného Belgičana Wouta van Aerta mu chyběly tři minuty a 47 sekund. „Vypadalo to beznadějně, ale viděl jsem, že mají všichni dost problémů, tak jsem to nevzdával. Jsem moc spokojený jak s výkonem, tak s výsledkem,“prohlásil Boroš. kub, čtk

Liberec - Pardubice 3:6 Zlín - Mladá Boleslav 4:3p

 ?? Tvrdě vybojovat si medaili na MS musela FOTO ČTK ?? Kateřina Nash
Tvrdě vybojovat si medaili na MS musela FOTO ČTK Kateřina Nash

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia