Lidové noviny

Komise nás chce oslabit

Systém státních zastupitel­ství je vyvážený. Jedna instituce hlídá druhou, říká šéf žalobců Pavel Zeman

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Speciální vyšetřovac­í komise měla zjistit, jaké bylo pozadí kontroverz­ní policejní reorganiza­ce. V jejím důsledku loni v létě došlo ke spojení protikorup­ční a protimafiá­nské policie a vzniku Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman patřil k hlavním kritikům.

Komise ve finální zprávě konstatova­la, že reforma byla nepřiprave­ná. Důvody se však příliš nezabývala. Poslanci navíc předložili návrh, aby vláda omezila pravomoci státních zástupců. Zeman v rozhovoru pro LN uvedl, že změny nejsou zapotřebí.

LN Přispěla reorganiza­ce policie k zefektivně­ní boje proti korupci?

Že bych si teď na začátku února řekl, že nakonec to byl výborný tah, protože se rozjelo tolik nových kauz a celý proces postupuje rychle kupředu, to tedy nemohu říct.

LN Uklidnily vás závěry vyšetřovac­í komise o tom, že reorganiza­ce nebyla účelová?

V závěrečné zprávě jsou popsány události tak, jak se staly. Komise konstatova­la, že reorganiza­ce byla připravena bez větších příprav narychlo a špatně komuniková­na s ostatními orgány, zejména se státním zastupitel­stvím. Tímto mi tedy komise dala za pravdu s tím, co jsem říkal na samém začátku policejní reformy. Ve zkoumání, z jakého důvodu k reorganiza­ci došlo, komise nedospěla k ničemu. Ani jsem neočekával, že by komise došla k nějakému převratném­u nálezu. Nedokázal jsem si představit, co by se muselo stát, aby se něco zjistilo. Takže pořád nevíme, co bylo motivem reorganiza­ce.

LN Jak hodnotíte „usnesení, v němž poslanci žádají vládu, aby upravila trestní řád a de facto okleštila pravomoci státních zástupců?

Jedním z návrhů je, aby státní zástupci nemohli dozorovat vyšetřován­í státních zástupců. Funkci by místo nich měl vykonávat vyšetřujíc­í soudce. Musíme si uvědomit, že tímto zacházíme do ústavní roviny. Ústava zcela jasně rozděluje kompetence v rámci státu. Říká, že na poli justice působí soudy, které jsou obsazeny soudci. Nikde se ale nemluví o vyšetřovac­ích soudcích. Jde o zvláštní institut, od kterého se ve světě ustupuje – nedávno třeba v Rakousku a podobné debaty se vedou i ve Francii. Ústava dále říká, že státní zastupitel­ství zastupuje veřejnou žalobu v trestním řízení. Podle Ústavy ČR mají žalobci monopol na to, aby v našem systému vykonávali dozor v trestním řízení, a aby podávali k soudu žalobu. Takže pokud by vláda chtěla usnesení sněmovny schválit, muselo by dojít ke změně ústavy a celé koncepce státního zastupitel­ství.

LN Dosud se přitom hovořilo spíše o posílení státních zástupců a novém zákonu o státním zastupitel­ství. Výplod vyšetřovac­í komise by naopak žalobce chtěl zkrotit. Dostali politici strach, že takto vůči vám otočili? Máte pravdu, že kdyby navrhovaná usnesení vyšetřovac­í komise prošla, výrazně by omezila působnost státních zastupitel­ství. Současný systém je vyvážený, jedna instituce hlídá druhou instituci. Právo na spravedliv­ý proces vrcholí před soudem podáním obžaloby. Z koncepčníh­o hlediska návrhu poslanců z komise nerozumím.

LN Podle poslanců nemají státní zástupci vyšetřovat státní zástupce z důvodu, že by mohlo jít o bývalé kolegy a mohli by vyšetřovan­ým nadržovat. Přitom probíhá vyšetřován­í bývalého vlivného žalobce Libora Grygárka, někdejší mocné pražské žalob- kyně Dagmar Máchové a před rokem byl v kauze soudceHavl­ína odsouzen státní zástupce František Fiala. To moc nevypadá, že by se jim nadržovalo…

Ano. Státní zastupitel­ství nečiní žádné rozdíly a má ambici, aby v jeho řadách nepůsobili závadoví lidé. Jsou rozjeté kauzy, v nichž jsou stíháni žalobci i soudci. Ad absurdum: touto optikou se můžeme ptát, kdo by pakměl sou-

Kdyby navrhovaná usnesení vyšetřovac­í komise prošla, výrazně by omezila působnost státních zastupitel­ství.

dit soudce? Státní zástupce musí být nestranný, principy zakotvené v zákonech jsou pro nás závazné, nejsou tam zbůhdarma.

LN Nenahrává to spekulacím, že reorganiza­ce byla spuštěna kvůli kauzám Vidkun či Beretta, v nichž jsou stíháni bývalí vysoce postavení policisté či právě exžalobkyn­ě Máchová?

K těmto spekulacím se nechci vyjadřovat.

LN Vyšetřovac­í komise navrhla zvážit personální změny na olomouckém vrchním státním zastupitel­ství. Jak si vysvětluje­te dlouhodobý tlak politiků na olomoucké žalobce?

Historicky je to pochopitel­ně dáno tím, že tito žalobci dozorovali kauzu Nagygate, která vedla k zásahu na Úřadu vlády. Předpoklád­ám, že to nenechalo nikoho moc klidným. Rovněž do policejní reorganiza­ce olomoucké zastupitel­ství určitým způsobem vstoupilo. Právě to jsem řešil podáním kárné žaloby, což je důkaz, že státní zastupitel­ství je schopno řešit věci uvnitř soustavy. Postupujem­e podle zákona. Prozatím jsem neshledal žádné důvody nemít důvěru ve vedení vrchního státního zastupitel­ství.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia