Lidové noviny

Chátrající domy hyzdí města a ohrožují lidi

Každá druhá obec v Česku se potýká s budovou v havarijním stavu. Na demolice chybějí peníze

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ve vybydleném domě v Ústí nad Labem se před čtyřmi lety zřítil více než pětitunový strop. Pod sutinami zemřela mladá žena, třem dalším lidem se podařilo uniknout. Nikdo z nich neměl v chátrající ruině co pohledávat, ale stejně důležité je, že takto nebezpečné budovy by ve městech vůbec neměly být. Je navíc mnoho případů, kdy v domech hrůzy lidé legálně žijí.

Jenomže majitelé se často nestarají a obce je nemají jak přinutit. Opravy či demolice potom musejí podle zákona a kvůli veřejnému zájmu zaplatit samy. Jenomže to nedělají, protože na tyto účely scházejí peníze – po celé republice se nedostává odhadem až několik stovek milionů korun.

Tristní situace, kdy se v každém kraji nacházejí nebezpečné domy, trvá minimálně od roku 2004 a zhoršuje se. Stavební úřad sice demolici či opravu nařídí, ale nepřikročí k ní, protože dané město nebo vesnice by utratily prostředky za něco, co způsobil někdo jiný a co patří někomu jinému. Ve zmíněném ústeckém případě je smutné, že ani ne měsíc předtím budovu prohlédl statik a nařídil demolici, protože viděl, jak vážná situace je.

Investice do cizího

„Zkušenost je taková, že obce využívají rozhodnutí ve veřejném zájmu pouze v krajním případě. Takto vynaložené peníze mohou dosahovat až řádu milionů v jednotlivý­ch případech, investují se do cizího majetku a nemusejí se městu nikdy vrátit. Vymáhat je po majiteli je složité, zdlouhavé, až skoro nemožné,“říká František Lukl, starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí.

O problému se ví, v roce 2014 kvůli němu vznikla pracovní skupina, v níž sedí zástupci ministerst­va pro místní rozvoj a financí, Svazu měst a obcí, Asociace kra- jů a ombudsmank­y. Zásadně se ale rozcházejí v tom, jak má vypadat správné řešení.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová si kvůli tomu oficiálně postěžoval­a vládě – podle ní ministerst­vo pro místní rozvoj systémově nepracuje na tom, aby se neutěšený stav odstranil. Šabatová a samosprávy chtějí, aby opravy nebo odstranění nebezpečný­ch staveb platilo ministerst­vo z průtokovéh­o dotačního programu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia