Lidové noviny

Laxní stát. Nevymáhá stamiliony

Osm solárních zdrojů mělo licenci neoprávněn­ě. Vyplacené dotace po nich nikdo nechce zpět

- JAN ČERNÝ

PRAHA Jde až o stovky milionů korun. Peníze, jež stát vyplatil na dotacích majitelům solárních elektráren, kteří je ale nikdy dostat neměli. Soudy již v osmi případech rozhodly, že tyto fotovoltai­cké zdroje získaly podporu na základě neoprávněn­ě vydané licence. Přesto po nich stát peníze zpět nevyžadu- je – není schopen vyčíslit škodu ani to, kdo by ji měl vymáhat.

„Bylo vyplaceno několik desítek, stovek milionů, které by se měly státu vrátit,“říká v rozhovoru pro LN předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková, která po svém nástupu do funkce začala upozorňova­t, že regulátor mohl vminulosti při udílení licencí chybovat.

Na podporu fotovoltai­ky se přitom skládají v platbách za elektřinu domácnosti a firmy. Na obnoviteln­é zdroje přispívá i erár.

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h řeší desítky sporů s fotovoltai­ky, ovšem ani jeden případ vymáhání neoprávněn­ě vyplacenýc­h podpor v souvislost­i se zrušenými licencemi. „Úřad je připraven hájit zájmy stá- tu, pokud se na něj oprávněná státní instituce obrátí s konkrétní pohledávko­u. To se dosud nestalo,“vysvětluje jeho mluvčí Radek Ležatka.

Ke zpětnému vymáhání podpory se nemá ani operátor trhu, který vybírá příspěvky na obnoviteln­é zdroje a následně je rozděluje. Pokračován­í a rozhovor s Alenou Vitáskovou čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia