Lidové noviny

Děti na síti: z chování lepší dvojka

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Pololetní vysvědčení už sice školáci dostali, známku za chování na internetu na něm ale nenašli. Lepší dvojku jim nyní vystavila firma Microsoft společně s projektem Kraje pro bezpečný internet. „České děti si v testech vedly velmi dobře. Přesto se najdou oblasti ke zlepšení. Měly by zpozornět pokaždé, když je někdo v online prostředí žádá, aby uvedly jméno, adresu či datum narození,“řekla Lucie Časarová za projekt Kraje pro bezpečný internet.

Nespoléhat jen na školu

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 27 tisíc tuzemských žáků základních a středních škol, totiž vyplynulo, že si téměř třetina není jistá, co všechno může na internetu sdílet.

Dotazování se zúčastnila i pětistovka rodičů. Čtvrtina z nich ví, že jejich potomka na síti kontaktova­la cizí osoba. Pět procent přiznalo, že se jejich dítě setkalo s kyberšikan­ou.

„Převážná většina rodičů, téměř 80 procent, se o bezpečnost­i na internetu doma s dětmi baví, zároveň ale dvě třetiny z nich předpoklád­ají, že se o tomto tématu děti více informací dozvědí ve škole,“řekl manažer Microsoftu Václav Koudele. Upozorňuje ale, že ne každá škola se internetov­é bezpečnost­i věnuje dostatečně, i když se objevuje v rámcových vzdělávací­ch programech. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia