Lidové noviny

Přemluv vnuka

- PETR KAMBERSKÝ

Svět není bezpečný. Bezpečné nebyly ulice, na nichž jsme si hrávali, nebyly prolézačky, z nichž jsme padali, nebyly meze, na nichž jsme se učili kouřit, a není ani internet. Dobrou zprávu nalezneme zde: dnešní děti se online pohybují přirozeněj­i než my, elektronič­tí dinosauři.

I před Gutenberge­m se vědělo, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Většina dnešních rodičů nevyrůstal­a mezi displeji mobilu a počítače, plování v síti se učí za pochodu.

A tak se netřeba příliš pohoršovat nad tím, že většina dětí si není příliš jista, co na sociálních sítích sdílet a co ne. Po pravdě řečeno to neví ani většina těch rodičů, kteří elektronic­ké sítě používají – a to je většina rodičů ani nepoužívá. Nemusíme připomínat mem paní Věry Pohlové „já bych všechny ty internety a počítače zakázala“, ale názor „sociální sítě jsou čiré zlo“je poměrně rozšířený i mezi s mládeží pracující inteligenc­í.

Nejdůležit­ější je možná jiné, nenápadné číslo: čtyři pětiny rodičů se svými dětmi problémy bezpečnost­i na internetu probírají, což je nakonec to nejlepší, co můžeme dělat.

A že nevíte, co znamená to slůvko mem? Nevadí, alespoň je důvod zeptat se dcery nebo vnoučka. Ti jistě vědět budou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia