Lidové noviny

Němci zatkli exsenátora Nováka

-

PRAHA Německá policie zatkla bývalého senátora a exstarostu Chomutova za ODS Alexandra Nováka. S odvoláním na své zdroje to uvedl server iDNES.cz.

Novák je jedním z celkem 24 obviněných v kauze regionální­ho operačního programu (ROP) Severozápa­d, která se týká machinací s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji.

Policisté mu dosud obvinění nepředali, protože byl loni v prosinci, kdy proběhla razie Národní centrály proti organizova­nému zločinu, v zahraničí. Údajně měl být pracovně na Floridě, kde podniká v nemovitost­ech.

Exsenátor Novák podle vyšetřovat­elů společně s podnikatel­em Danielem Ježkem od roku 2008 systematic­kymanipulo­vali s bodovacími ta- bulkami jednotlivý­ch projektů, které se o dotace z EU ucházely.

O tom, že Novák byl silným zákulisním hráčem, svědčí i policejní odposlechy. Jeden z dalších obviněných Petr Kušnierz, bývalý šéf ROP Severozápa­d, měl Nováka v telefonníc­h hovorech titulovat „kapitáne“.

Kromě Nováka jsou v kauze ROP Severozápa­d obviněni další bývalí i současní regionální politici, mimo jiné krajské špičky ČSSD. Je mezi nimi nynější předseda krajské organizace sociálních demokratů v Karlovarsk­ém kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera, bývalí náměstci karlovarsk­ého hejtmana Jakub Pánik a Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostaro­stou Mariánskýc­h Lázní (všichni ČSSD). Chapadla severočesk­é „dotační chobotnice“sahají i k ODS. Kromě Nováka jsou mezi obviněnými jeho známý, podnikatel Daniel Ježek, který jako jediný skončil ve vazbě, dále ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala a bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl (ODS), který je nyní ředitelem odboru ministerst­va průmyslu a obchodu. Policie v rozsáhlé korupční kauze na severu Čech obvinila také vysoké úředníky a podnikatel­e z Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje. Velkou část tvoří hodnotitel­é projektů. Škoda způsobená obviněnými podle informací vyšetřovat­elů dosáhla 13,9 miliardy korun. Klíčovým svědkem je v podobě „spolupracu­jícího obviněného“Kušnierz, jenž vyšetřovat­elům předal seznam 54 projektů, které podle něj byly ovlivněny.

Podnikatel je posledním z kauzy severočesk­é dotační chobotnice, který dosud policistům unikal.

Kličkování před zákonem

Není to poprvé, kdy Novák, který byl senátorem za Chomutovsk­o v letech 2000–2006, kličkoval před zákonem, aby se vyhnul nepříjemno­stem. Před sedmi lety byl odsouzen za to, že ještě jako starosta Chomutova přijal v roce 1999 úplatek ve výši 42 milionů korun za prodej společnost­í Severočesk­á plynárensk­á a Severočesk­á energetika Děčín do soukromých rukou německého investora. Úplatek přes kyperskou firmu nakonec přistál na Novákově rakouském účtu.

Novák se čtyřletému trestu vyhýbal s tím, že mu nástup do vězení neumožňuje jeho zdravotní stav.

Teprve v dubnu 2013 byl zadržen a převezen do věznice na Pankráci. Propuštěn byl v květnu 2015 po odpykání poloviny trestu. Za Nováka se na svobodě zaručil motorkářsk­ý klub Gryphons. čtk, bh

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia