Lidové noviny

Na Rittiga a spol. se řítí „jízdenkový“případ

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Lobbista Ivo Rittig si v pátek vyslechne rozsudek v kauze Oleo Chemical. Jeho soudní bitvy však zdaleka nekončí. Do finále totiž spěje další případ – takzvaná jízdenková kauza. Dozorující státní zástupce Adam Borgula včera ČTK potvrdil, že policie navrhla podání obžaloby. Podle informací LN je spis velice obsáhlý, bude tedy trvat několik měsíců, než žalobci výsledky policie zpracují a případ pošlou k soudu.

V kauze uvízlo 18 obviněných, kterým je kladeno za vinu, že zmanipulov­ali zakázky pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Konkrétně jde o provozován­í prodejních míst jízdenek ve vestibulec­h metra, zavedení systému SMS jízdenek, dodávky jízdenek od tiskárny cenin Neograph a legalizace výnosů z trestné činnosti.

V síti podle obvinění, o kterém LN informoval­y již v červnu 2015, uvízl lobbista Rittig, vlivní právníci z kanceláře MSB Legal David Michal a Karolína Babáková, bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák či známý advokát a publicista Aleš Rozehnal.

Podle obvinění skupina obviněných „vyprala“celkem 160 milio- nů korun, o které přišla kvůli údajně nevýhodným smlouvám největší městská firma v tuzemsku. Rittig a spol. si však dlouhodobě věří a vzkazují, že se k soudu těší. Vyšetřovat­ele prý pokoří.

Svědek promluvil

Z analýzy usnesení o zahájení trestního stíhání by se mohlo zdát, že vyšetřovat­elé mají nabito. Opírají se o e-maily, které získali v rámci domovních prohlídek, či o telefonní odposlechy. Protikorup­ční policie a státní zástupci „rozmluvili“i několik lidí, kteří viděli do útrob zapojených firem. Zejména jde o svědectví finančního analytika Jaroslava Kubisky, který pracoval v účetní firmě Peskim spolupracu­jící s advokáty z kanceláře MSB Legal. Kubiska vyšetřovat­elům pomohl rozplétat i kauzu společnost­i Oleo Chemical, v níž rovněž uvízl Rittig či advokáti z MSB Legal.

Spor o dodávku jízdenek pro dopravní podnik odstartova­l hon na Rittiga. Stalo se tak koncem roku 2011, kdy se svými poznatky a podezřením­i vůči „rittigovců­m“vystoupil představit­el tiskárny Neograph Vladimír Sitta ml. Tehdy uvedl, že z každé jízdenky odcházelo 17 haléřů do karibské firmy Cokeville Assets.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia