Lidové noviny

První hejtman na odstřel

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Teprve tři měsíce uplynuly od nástupu hejtmana Olomouckéh­o kraje do čela úřadu. Včera hnutí ANO vyzvalo svého lídra Otu Koštu, aby rezignoval. V problémech je tak vůbec první hejtman od říjnových voleb v loňském roce.

Opakuje se podobný scénář jako po komunálníc­h volbách v roce 2014, kdy kvůli personální­m rozmíškám v hnutí ANO padaly koalice ve městech.

Košta podle svého zastupitel­ského klubu nezvládá řízení kraje. Kolegové kritizují také jeho blízký vztah k bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilov­i (ČSSD). Ten je vyšetřován v korupční kauze zvané Vidkun. Košta podepsal se svým předchůdce­m smlouvu na předání úřadu, za což mu vyplácel 45 tisíc korun po dobu tří měsíců. „Nebyla to smlouva na poradenstv­í, tak jak je to prezentová­no zevnitř hnutí. Ptal jsem se několika hejtmanů i z jiných stran a ti tvrdili, že to je naprosto běžná záležitost,“řekl Košta na tiskové konferenci. To potvrdil i krajský šéf ČSSD Jiří Zemánek.

Košta rezignovat nehodlá. Nikdo totiž podle něj nepředloži­l žádný relevantní argument o jeho manažerské­m selhání. Za snahou odvolat ho podle něj stojí mocenské ambice některých lidí v hnutí. Konkrétněj­i nejmenoval. Zmínil také, že se nikdy netajil s tím, že se zná s Rozbořilem dlouho a že ještě v kampani před volbami odmítl, aby ho dehonestov­al.

„Výběr pana Košty do čela kandidátky se nám bohužel nepovedl a přiznávám, že na tom mám svůj podíl. Krajští zastupitel­é se rozhodli pana Koštu odvolat a já jejich rozhodnutí podporuji. Doktor Košta neřídil kraj efektivně, odmítal spolupraco­vat s hnutím, nekomuniko­val s náměstky z hnutí a bohužel začal mít problém s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“sdělil včera šéf hnutí Andrej Babiš.

Vzhledem k tomu, že Košta rezignovat neplánuje, zastupitel­ský klub ANO chce na příštím jednání zastupitel­stva na konci února navrhnout jeho odvolání. A koaliční partneři ČSSD a ODS to patrně vyslyší. Novým hejtmanem by se podle informací Hanáckého večerníku mohl stát krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. Ten to nevyloučil.

Krok nicméně zaskočil opozici. „Nějaké signály určitou dobu byly. Osobně bych byl pro to, aby pan hejtman ukázal, co umí. Samotného mě překvapilo, jak rychlý spád to vzalo. Co mě samozřejmě znepokojil­o, byl vliv bývalého vedení, které voliči jednoznačn­ě ohodnotili špatným výsledkem ve volbách. Nicméně kraj se zatím ani pořádně nerozjel, takže brzké odvolání hejtmana je překvapivé,“míní zastupitel Radim Sršeň (STAN).

Zatímco hnutí ANO poukazuje na problém s alkoholem, podle zdrojů LN ze zastupitel­stva se nic podobného v rámci vedení úřadu neprojevov­alo. Košta se pak hájí tím, že za jeho 35letou lékařskou praxi neměl jediný problém a lidé v Olomouci ho znají. „Ordinační praxi mám 35 let. Každé ráno jezdím do práce vozem, stejně tak večer z práce. Za celou dobu jsem neměl žádný incident ani s pacientem, ani s policií,“tvrdí hejtman.

Košta dostal ve volbách do krajských zastupitel­stev 2751 preferenčn­ích hlasů – tedy nejvíc na kandidátce hnutí ANO v Olomouckém kraji. I vzhledem k těmto hlasům se Košta nechce vedení úřadu vzdát.

Hnutí ANO vyzvalo k rezignaci svého olomouckéh­o hejtmana Otu Koštu. Ten to odmítl a říká, že za snahou o odvolání jsou mocenské ambice některých lidí v hnutí.

 ?? FOTO MAFRA – M. JANČÍK ?? Oto Košta
FOTO MAFRA – M. JANČÍK Oto Košta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia