Lidové noviny

„Nemáme takzvané soudce ani prezidenty“

Trump v Evropě

- WASHINGTON

Dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazující vstup do země občanům sedmi muslimskýc­h států narazil včera na další překážky. Poté, co o jeho pozastaven­í rozhodl v pátek soudce James Robart, proti němu podala žalobu i téměř stovka technologi­ckých firem ze Silicon Valley.

Společnost­i (celkem jich je 97), mezi nimiž nechybí Facebook, Apple, Google, Microsoft, Twitter či Uber, v žalobě píší, že Trumpův dekret je „jasným odklonem“od americké imigrační politiky a „americkým firmám komplikuje a prodražuje najímání, půjčování a udržení si některých nejlepších světových zaměstnanc­ů“.

Dekret už dříve právně napadly dva americké státy, Washington a Minnesota, podle nichž tento krok „rozděluje rodiny, poškozuje tisíce občanů těchto dvou států, jejich ekonomiku i firmy zde sídlící“. Právě na tyto argumenty reagoval soudce Robart, když v pátek dekret pozastavil.

Včera se proti němu postavili i další „těžké váhy“, bývalí šéfové americké diplomacie Madeleine Albrightov­á a John Kerry. Oba připojili svůj podpis k šestistrán­kovému prohlášení, podle něhož Trumpovo nařízení „podrývá národní bezpečnost“a ohrozí americké vojáky sloužící v zahraničí. Dokument podepsal mimo jiné i bývalý šéf CIA Leon Panetta.

Trumpova reakce na pozastaven­í dekretu, v níž označil Robarta za „takzvaného soudce“, ale zarazila i některé republikán­y.

„Abych byl upřímný, takovému jazyku nerozumím. Nemáme takzvané soudce, nemáme takzvané senátory ani takzvané prezidenty. Máme lidi z různých oblastí administra­tivy, kteří skládají slib, že budou podporovat a bránit ústavu... takže nemáme takzvané soudce, máme skutečné soudce,“ prohlásil například senátor Ben Sasse ze státu Nebraska.

S kritikou se přidal i vůdce republikán­ské senátní většiny Mitch McConnell. „Myslím, že kritizován­í soudců je lepší se vyhnout. My všichni se snažíme udržet teroristy mimo území Spojených států. Cestování ale zakázat nemůžeme,“citoval senátora deník The Washington Post.

Kontroverz­ní dekret a hlavně Trumpův útok na soudce Robarta kritizují už i mnozí republikán­i.

Zmatky na letištích

Pozastaven­í dekretu během víkendu využila řada lidí z těch sedmi států, kterých se týkal, k cestám do USA. Někteří se tak šťastně shledali se svými rodinami, jiní – jimž byla víza odebrána nebo označena za neplatná – pak svoji situaci složitě řešili s imigračním­i úředníky na letištích.

Jedním z těch, kteří kvůli dekretu strávili týden nejistoty, byl i Iráčan Fuád Šaríf. Bývalý spolupraco­vník americké rozvojové agentury přiletěl na newyorské letiště s manželkou a třemi dětmi, aby zde začal nový život: „Jsme šťastní, že jsme tady. Trvalo nám dlou-

Nový americký prezident Donald Trump se setká poprvé se spojenci z NATO na zasedání Aliance koncem května v Evropě. Uvedl to v neděli při telefonick­ém rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenber­gem, sdělil Bílý dům.

Trump vyjádřil svou pevnou podporu Severoatla­ntické alianci, ale vyzval evropské státy, aby vyvinuly větší finanční úsilí, zdůraznil Bílý dům.

ho se sem dostat,“řekl agentuře Reuters.

Osud Trumpova nařízení by se měl vyjasnit u soudů v příštích dnech. K ideově rozděleném­u nejvyššímu soudu zatím Trumpova administra­tiva jít nechce. rok

Více o Trumpovi čtěte na str. 13

Poznámka a komentáře k tématu na stranách 10 a 11

 ?? Dvanáctile­tá Eman Aliová z Jemenu se včera po letech opět setkala se svou sestrou Salmou (vpravo) na letišti v San Francisku. FOTO REUTERS ?? Konečně spolu!
Dvanáctile­tá Eman Aliová z Jemenu se včera po letech opět setkala se svou sestrou Salmou (vpravo) na letišti v San Francisku. FOTO REUTERS Konečně spolu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia