Lidové noviny

Bukurešť viní Sorose i Rusy

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BUKUREŠŤ/PRAHA I přes půl milionu lidí žádalo v uplynulých dnech v ulicích stažení kontroverz­ního vládního nařízení a demisi rumunské vlády. Zatím marně. Největší protesty od pádu komunistic­kého režimu zůstávají nevyslyšen­y.

Vládnoucí koalice sociálních demokratů a jejich menšího středoprav­icového partnera ALDE sice o víkendu stáhla sporný dekret, jenž by vedle ulehčení přeplněným věznicím také smazal „škraloup“odsouzeným politikům. Mezi nimi i samotnému stranickém­u lídrovi vládnoucíc­h so- cialistů Liviovi Dragneovi, jenž si loni vyslechl dvouletou podmínku za volební podvod z roku 2012. Kvůli tomu se také po vítězných volbách na sklonku loňského roku nemohl stát premiérem. Vzal tak formálně zavděk křeslem šéfa parlamentu, byť podle kritiků je to on, kdo ve skutečnost­i řídí vládní kroky.

Pro davy v ulicích je to ale jen dočasné vítězství. Vládnoucí strany plánují prosadit agendu formou zákona v parlamentu. V obou komorách se přitom těší pohodlné většině. I ve světle toho si tak Dragnea mohl dovolit včera uvést, že nevidí důvod, proč by měl kabinet vedený jeho stranickým kolegou Sorinem Grindeanue­m odstoupit. Ohrozit vládní koalici zřejmě nemůže ani plánovaný zítřejší pokus o vyslovení nedůvěry, který iniciovala dvojice menších opozičních stran.

Organizova­ná vzpoura

Spíš nežli u sebe a v kontroverz­ním nařízení, jež se snažila vláda protlačit tak, aby k němu nebyl zapotřebí souhlas parlamentu ani podpis prezidenta, přitom nyní socialisté hledají příčinu masových protestů v zahraniční­ch silách. Mezi vysvětlení­mi, která z jejich úst padají v posledních dnech v rumunských médiích, figurují údajné snahy o destabiliz­aci země a změnu řádu vedené z ciziny. Tedy interpreta­ce, které zněly už dříve v Černé Hoře či Makedonii.

„Způsob, jakým jsou organizová­ni, rozsah celého jejich financován­í – dneska jsem se dozvěděl o tom, že lidé přijíždějí autobusy a vlaky, mnozí jsou přiváženi z jiných koutů země –, to vše ukazuje na to, že protesty jsou profesio- nálně organizova­né,“namítal v rozhovoru pro rumunskou televizi lídr socialistů Dragnea.

Odpůrci vlády to nicméně odmítají jako snahu zdiskredit­ovat demonstran­ty a odvést pozornost. V souvislost­i s údajnou organizací protestů přitom zaznívá zvlášť intenzivně jméno George Sorose, amerického finančníka maďarského původu. Dragnea se už dříve pokoušel prosadit po vzoru Ruska a dalších zemí větší kontrolu nevládních organizací financovan­ých ze zahraničí – tedy zejména těch dotovaných 86letým miliardáře­m. Dragnea se na jeho konto údajně nechal slyšet, že Soros v Rumunsku „financuje zlo“.

Spekuluje se přitom o tom, že vedle sítě neziskovek Open Society Foundation­s financoval Soros v zemi také zvláštní protikorup­ční prokuratur­u DNA nebo jednu z menších opozičních stran, která iniciovala zítřejší hlasování o nedůvěře vládě – Unii zachraňme Rumunsko. Zvláštní zastupitel­ství DNA s nástupem prokurátor­ky Laury Codruty Kövesiové do čela úřadu před třemi roky odstartova­lo vlnu obvinění vysokých státních úředníků a politiků, nejví- ce právě z řad socialistů. Prokuratur­a také začala ve čtvrtek prověřovat přijetí sporného dekretu. Socialisté to označili za „nepředstav­itelné zneužití pravomocí“.

V nedělním prohlášení svá obvinění směřoval za hranice i socialisti­cký senátor a šéf parlamentn­ího výboru pro zpravodajs­ké služby Adrian Tutuianu. Pro stanici Antena 3 uvedl, že nechá prošetřit informaci, že některé zahraniční společnost­i údajně uvolnily k účasti na protestech své zaměstnanc­e či že jim za to platily. Poukázal také na hybridní válku, již by prý mohla iniciovat Moskva.

Kontroverz­ní nařízení, jež by mimo jiné omilostnil­o odsouzené politiky, prozatím rumunská vláda stáhla. Krize, v níž se země zmítá, tím ale nekončí. V ulicích zůstávají tisíce lidí, zatímco vládnoucí kruhy namítají, že protesty jsou podněcovan­é ze zahraničí. Spíš nežli u sebe hledají socialisté příčinu masových protestů v údajné snaze o destabiliz­aci země a změnu řádu vedené z ciziny

Prezident zrádcem?

Další mocný sociální demokrat, předseda Senátu Cain Popescu Tariceanu, pro změnu mířil na prezidenta Klause Iohannise, jenž se přiklonil na stranu demonstran­tů. Obvinil ho, že chce dosadit vlastní úřednickou vládu. O víkendu se pak před prezidents­kým palácem shromáždil­o přes tisíc demonstran­tů provolávaj­ících, že Iohannis je zrádce. Konflikt mezi prezidente­m s demonstran­ty v zádech a vládou mající v parlamentu většinu se tak blíží patu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia