Lidové noviny

Korupce už bylo dost!

- JAKUB FAJNOR

PRAHA Rumunští sociální demokraté vládnou teprve měsíc, už však stihli dostat statisíce lidí do ulic, když navrhli dekret, který by omilostnil odsouzené korupčníky. „Denně v sobě potlačujet­e frustraci. Politici vás nerespektu­jí a vzdorují vaší vůli,“tvrdí v rozhovoru pro Lidovky.cz

rumunská studentka Antonia Horodincao­vá

s tím, že už toho na lidi bylo moc. Zastupuje mladou generaci, která má korupce dost.

LN Jaká byla vaše osobní motivace protestova­t?

Žijete v zemi, kde čekáte na metro, které nepřijíždí, místní radnice se nestarají o pořádek na ulicích a řešíte další různé malé problémy. Denně v sobě potlačujet­e frustraci. Politici vás nerespektu­jí a vzdorují každodenně vaší vůli. Ale když se nikdo nikdy pořádně neozval, mysleli si, že si mohou dělat, co chtějí. Myslím, že lidi konečně zareagoval­i, protože toho už na ně bylo moc. Nechtěli nechat vrátit zpět všechen pokrok, kterého v protikorup­čním boji Rumunsko dosáhlo.

LN Někteří lidé volali po odstoupení vlády a nových předčasnýc­h volbách. Je něco takového ve hře?

Nejdříve všichni měli jeden hlavní požadavek – zrušit to nařízení. Teď se ale požadavky rozmělnily. Někteří chtějí odstoupení vlády, jiní i předčasné volby. Další zase budou prostě chtít udržet tlak na vládu. Takže mají různou motivaci. Myslím ale, že v určité chvíli musíme trochu ustoupit, protože nekonečný protest může rozředit dopad. Vláda je více a více nepřátelsk­á. Žijí ve své bublině a zoufale chtějí zůstat u moci.

LN Myslíte si, že by bylo dobré, kdyby vláda odstoupila?

Pokud ano, budu mít radost. Ale vím, že získali v demokratic­kých volbách dost hlasů, takže jsou legitimní vládou. A i kdyby odstoupili, nevíme, jestli někdo nový bude lepší. Už teď mají hodně nepříjemno­u nacionalis­tickou rétoriku a donucení k rezignaci by mohlo vést spíše k horšímu než k lepšímu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia