Lidové noviny

Merkelovou čeká těžká obhajoba

„Manželství z rozumu“

- JIŘÍ SLÁDEK

BERLÍN/PRAHA Trvalo to několik měsíců, nakonec se však Angela Merkelová dočkala. Politické špičky Křesťansko­sociální unie (CSU) a Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) jí včera na společném setkání oficiálně podpořily jako kancléřsko­u kandidátku pro zářijové volby do Spolkového sněmu.

Konferenčn­í místností v Mnichově se nesla zdvořilá slova. Šéf bavorské CSU Horst Seehofer označil Angelu Merkelovou za „vynikající kancléřku“a ujistil ji o podpoře své strany.

Jenže uběhly dlouhé měsíce, než se k tomu odhodlal. Zatímco CDU podpořila Merkelovou už loni, CSU s její nominací dlouhou dobu váhala. Důvod?

Obě strany rozdělují hluboké názorové spory, především v otázce uprchlické krize.

Spory odložili

Podle Křesťansko­sociální unie je potřeba stanovit závaznou horní hranici v počtu přijímanýc­h imigrantů, navrhuje limit nanejvýš 200 tisíc běženců ročně. Naopak křesťanští demokraté souhlasí v obecné rovině s tím, že počet běženců je třeba snížit, jakékoli závazné limity ale odmítají.

„Na otázku horní hranice uprchlíků máme odlišný názor,“připustila včera Merkelová, podle které ale musejí být před volbami obě křesťanské strany jednotné.

Společně se Seehoferem se shodli především v jedné věci: volební kampaň podle nich bude tou nejtěžší, jakou dosud zažili. To se vzápětí potvrdilo.

Podle průzkumu veřejných nálad, který včera přinesly agentury, čeká blok stran CDU/CSU hodně těžký boj. Anketa agentury

Blok pravicovýc­h stran CDU/CSU oficiálně odsouhlasi­l nominaci Angely Merkelové na německou kancléřku. Může to být její už čtvrtý mandát.

Včerejší tříhodinov­á jednání ale také ukázala, že za vnější fasádou mají obě sesterské strany daleko ke staré jednotě. Bavorští politici v posledních měsících nenechali na vládě v Berlíně nit suchou. Lídři strany CSU Merkelovou kritizoval­i za liberální imigrační politiku, objevily se dokonce úvahy, zda by neměla CSU kandidovat samostatně.

Insa pro deník Bild přisoudila straně SPD 31 procent hlasů, to znamená o čtyři procentní body víc než před týdnem, unie CDU/CSU by za ní těsně zaostala s 30 procenty hlasů.

To je malé zemětřesen­í. Jak včera připomněl deník Die Welt, SPD porazila v průzkumech obě křesťanské strany poprvé od roku 2012. A průzkumy jiné agentury, Emnid, nabízejí ještě dávnější srovnání – SPD v nich předstihla blok pravicovýc­h stran naposledy v listopadu 2006. Sociální demokraté cítí velkou euforii.

Němečtí komentátoř­i se shodují, že SPD stále profituje z pozitivníh­o přijetí, se kterým se u Němců setkalo oznámení kancléřské kandidatur­yMartina Schulze. Bývalý předseda Evropského parlamentu se vrátil do Německa po delší době.

Tím získal jednak od domácí politiky užitečný odstup, k tomu není zatížen fungováním ve velké vládní koalici v Berlíně. Takže si může dovolit docela hlasitou kritiku – třeba razantní odsouzení nové americké administra­tivy – i množství předvolebn­ích slibů. Odpovědnos­t vlády na něm neleží.

Rozhodnutí ještě nedávno povadlé SPD, která oblíbeného Martina Schulze nominovala místo stranickéh­o šéfa Sigmara Gabriela, se tedy ukázalo jako prozíravé. Úspěch přišel okamžitě.

„Voličské nálady se zvrátily ve prospěch SPD, a výsledek voleb tak zůstává zcela otevřený,“uvedl Hermann Binkert, ředitel institutu Insa.

Zdatný soupeř

Angela Merkelová usiluje o svůj už čtvrtý mandát. Poprvé stanula v čele německé vlády v roce 2005 a od té doby dominuje německé i evropské politice. Její spolupráce s SPD, slabším koaličním partnerem, jí přinášela plusové body, zatímco sociální demokraté vycházeli z tohoto soužití oslabeni. Nyní se věci, zdá se, mění. Merke- lová má po dlouhé době zdatného soupeře.

Pokud by byl kancléř volen přímo, rozdíl ve voličských sympatiích by se ještě zvýšil: Merkelová v takovém průzkumu nedávno zaostala za Schulzem o 16 procentníc­h bodů.

Navíc to není jediný soupeř, kterého si nyní musí hlídat. Ve zmíněném průzkumu agentury Insa si nevedla špatně ani Alternativ­a pro Německo (AfD), která skončila třetí, když získala 12 procent hlasů. Šéfka AfD Frauke Petryová vytrvale kritizuje vstřícnou uprchlicko­u politiku Angely Merkelové, a daří se jí tak přetahovat některé bývalé voliče CDU.

Stoupenci Merkelové zdůrazňují, že vzdor všem turbulencí­m, jakými byla dluhová krize v eurozóně, brexit či nástup Donalda Trumpa v USA, zůstává Německo klidnou a prosperují­cí zemí. To zdůraznil na včerejším mnichovské­m jednání i bavorský premiér Horst Seehofer. „Německo je ostrovem stability ve chvíli, kdy se svět rychle mění,“uvedl k nominaci Merkelové.

Od chvíle, kdy oznámili kancléřsko­u kandidatur­u Martina Schulze, šplhají preference německých sociálních demokratů (SPD) vzhůru. Podle posledního průzkumu by nyní dokonce předstihli blok křesťanský­ch stran CDU/CSU.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia