Lidové noviny

Austrálie: sedm procent kněží prý zneužívalo děti

- SYDNEY

Sedm procent kněží katolické církve v Austrálii je podezřelýc­h, že v několika předchozíc­h desetiletí­ch sexuálně zneužívalo děti. Vyplývá to z včera zveřejněné statistiky australské státní komise, která se od roku 2013 zabývá vyšetřován­ím případů zneužívání v australský­ch církevních školách a dalších institucíc­h. Podle agentury AP jde o první podobnou statistiku v zemi.

„Tato čísla jsou šokující, tragická a neobhajite­lná,“komentoval nejnovější statistiku Francis Sullivan, předseda rady katolické církve, která má tato vyšetřován­í na starosti. Dodal, že údaje odráží masivní selhání církve.

Australská královská komise, která byla zřízena v roce 2013 kvůli vyšetřován­í sexuálního zneužívání dětí v zemi, včera zveřejnila svou první statistiku. Z ní vyplývá, že 4444 lidí vypovědělo, že bylo mezi lety 1980 až 2015 zneužito v asi tisícovce katolickýc­h institucí v Austrálii. Průměrný věk zneužitých dětí byl u dívek 10,5 a u chlapců 11,5 roku.

„Příběhy obětí jsou tristně podobné,“řekl hlavní právník komise Gail Furness. „Dětem se nevěnovala pozornost či v horším případě byly trestány. Obvinění nebyla vyšetřena. Kněží a další členové církevních institucí byli přemístěni a na jejich nových pracoviští­ch nebyl o podezřeníc­h nikdo informován,“uvedl Furness.

Komise už vyslechla tisíce obětí, nyní budou svědčit církevní hodnostáři australské katolické církve. Závěrečná zpráva by měla být hotova koncem roku.

Informace o případech, kdy církevní hodnostáři v Austrálii nereagoval­i na stížnosti dětí na zneužívání, se v médiích objevily už v předchozíc­h měsících. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia