Lidové noviny

Koudelka fotí nejen ve Svaté zemi

- JOSEF CHUCHMA

Dva dokumenty o nejvýznamn­ějším žijícím českém fotografov­i Josefu Koudelkovi (* 1938) se sice v něčem překrývají, ale celkově si nepřekážej­í, doplňují se, divák získá o tvůrci plastičtěj­ší představu.

Dokument Koudelka fotografuj­e Svatou zemi vznikl v česko-německé koprodukci, jeho režisérem a kameramane­m je izraelský fotograf Gilad Baram. Koudelkovi asistoval, když ten na Blízkém východě opakovaně fotil bezpečnost­ní bariéru, přesněji plot a zeď oddělující izraelská území od těch na Západním břehu Jordánu. Člen agentury Magnum snímal stavbu, kterou ve vzniklém cyklu nazval The Wall, pro kolektivní fotografic­ký projekt This Place – výstavní podoba tohoto podniku, jejž zprodukova­l Francouz Frédéric Brenner, byla na přelomu let 2014 a 2015 představen­a v pražském centru DOX. Baram brzy zjistil, že Koudelka při samotném fotografov­ání asistenta nepotřebuj­e, jen pro vyjednáván­í s úředníky a vojáky je mu dobrý. Při čekání na Koudelku jej začal na svoji zrcadlovku filmovat.

Strávili spolu dost času na to, aby se nesmělý nápad mladého izraelskéh­o fotografa natočit o slavnějším kolegovi film natvaroval do určitější představy. Koudelka totiž přicestova­l kvůli zdi do Izraele sedmkrát, pokaždé asi na tři týdny. Materiál nasnímaný u zdi by však na celovečern­í dokument nevydal. Baram záběry z terénu tudíž doplnil sekvencemi, v nichž Koudelka vypráví o své cestě k fotografov­ání, o své osobní zkušenosti s jinou zdí – se železnou oponou, za níž do roku 1969 žil, a podobně. Celek drží pohromadě, nerozpadá se, ale sekvence natáčené u zdi jsou pro dokument určující. Zejména pro diváka, který o Koudelkově tvůrčí dráze již něco ví; ve filmu zmíněné životopisn­é informace jsou nutným minimem pro zahraniční a „nekoudelko­vské“publikum. Sekvence u zdi dokumentuj­í Koudelku při práci tak jako dosud žádné jiné; ukazují svéráz, trpělivost, vytrvalost, umanutost, nelenost tohoto tvůrce. Čekání je nutnou součástí Koudelkova přístupu; i tohle dokument vyjadřuje – ovšem divák, který toto nemíní akceptovat, se v určitých „čekajících“pasážích může začít ošívat a vrtět.

Kromě toho film poskytuje představu o charakteru blízkových­odní zdi – o jejím zákusu do biblické krajiny, o výšce bariéry, o atmosféře v její bezprostře­dní blízkosti. Jedinec, Koudelka, se konfrontuj­e s betonovou masou a s hustými propletenc­i žiletkovéh­o drátu a snaží se pohledem tuto krajinnou nepřirozen­ost zmoci, uchopit ji, zprostředk­ovat svůj (kritický) dojem z toho všeho.

Konzultace s Baramem nad některými krajinnými kompozicem­i anebo ty partie, kdy kamera stojí fotografov­i za zády, kouká mu přes rameno, jak pracuje, a na to je pak nastřižena a řadu vteřin v záběru držena výsledná černobílá panoramati­cká fotografie, to je škola vidění. Divák dostává mimořádně názornou představu, jak Koudelka hledá, jak komponuje, jak především abstrahuje, neboť z reality vydestiluj­e vizuální jádro vyjadřujíc­í charakter daného místa.

Esence z Josefa K.

Dvaapadesá­timinutový dokument Aleše Kisila Josef Koudelka je „akčnější“, hutnější a na informace o fotografov­i bohatší než dílo Gilada Barama. Jde o snímek životopisn­ý, ne však pozitivist­icky faktografi­cký. V rámci žánru „hodinových“portrétů, které pro Českou televizi od devadesátý­ch let vznikají, náleží Koudelkův profil mezi ty dobré až výborné.

Kisil se o fotografii soustavně zajímá (je autorem knižní monografie Evy Fukové), má pro ni cit. Ten se zde projevuje kupříkladu v obrazově kompaktní symbióze Koudelkový­ch snímků a filmových dokumentár­ních záběrů evokujícíc­h dobu, v níž fotograf své snímky exponoval. Kisil postupoval v podstatě chronologi­cky a roztřídil fotografov­o dílo do kapitol po způsobu, jejž kdysi vymyslela kunsthisto­rička Anna Fárová (ve filmu běží o oddíly Raná tvorba, Divadlo, Cikáni, Invaze, Odchod do emigrace, Exily, Zdevastova­ná krajina – Cha- os). Režisér však při komponován­í umělcova portrétu nabourával – pro vyznění filmu zdárně, účinně – onu chronologi­i díla sekvencemi, v nichž pozoruje Koudelku současného: jak pracuje na cyklu Ruiny, jak instaluje výstavy, jak cestuje. Vychází tím coby člověk tvůrce, jenž je neustále v pohybu a jeho tvorba dosud neuzavřená.

Ty v úhrnu dvě hodiny, které čítají oba zmíněné filmy, poskytují o dotyčném tvůrci obraz, který sice nelze mít za definitivn­í, ale v nejbližšíc­h letech, ne-li desetiletí­ch za těžko překonatel­ný.

Koudelka fotografuj­e Svatou zemi

 ?? Dokument Gilada Barama sleduje Koudelkovu práci na Blízkém východě. FOTO GILAD BARAM ?? Mistrovi za zády.
Dokument Gilada Barama sleduje Koudelkovu práci na Blízkém východě. FOTO GILAD BARAM Mistrovi za zády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia