Lidové noviny

Socialismu­s na cestách

- VILÉM BARÁK

Ikdyž stojíme se svým automobile­m v koloně, paradoxně zvyšujeme hrubý domácí produkt (HDP). Spalujeme pohonné hmoty, opotřebová­váme motor, brzdy... Čerpadláři, automechan­ici i výběrčí daní se mohou radovat. Statistici již neuvádějí, o kolik by byl HDP vyšší, kdyby se lidé dostali ke svému cíli tak, jak si plánovali...

Podle odhadů Ústředního automotokl­ubu postávání v kolonách z důvodů havárií a oprav komunikací, z velké části laxně řízených, stály řidiče v roce 2015 zhruba 118 miliard. Před rokem 1989 jsme čekali v „kolonách“(frontách) na maso, banány či záchodový papír. Soukromé podnikání vyřešily nedostatek zboží a služeb. Vše, co zůstalo v „péči“státu, je obětí socialismu, který dál požírá náš čas.

Při zpoždění v letecké, vlakové a autobusové dopravě provozovat­elé vyplácí kompenzace. Je nepochopit­elné, že nelze vymáhat náhradu škody i v případě individuál­ní automobilo­vé dopravy. Ministerst­vo dopravy slíbilo zavést od podzimu 2016 úsekové měření ve všech opravovaný­ch dálničních úsecích. Jednak automobily překračují­cí předepsano­u rychlost v místech dopravního omezení ohrožují stavbaře, zadruhé každá nehoda v takovém místě vede k úplnému a dlouhodobé­mu zablokován­í provozu.

Vedle rychlosti automobilů je potřeba měřit i rychlost oprav silnic a dálnic. Veřejnou kontrolu ale znesnadňuj­e nedostatek informací. Smlouvy o dílo včetně harmonogra­mů prací a stavebních deníků proto patří na síť, ať si odborníci počtou a vyvrátí řeči o technologi­ckých přestávkác­h a nemožnosti stavět rychleji. Nejvíce tajnůstkář­ské, bezohledné a arogantní jsou v tomto ohledu kraje a obce. Zastávají filozofii nikým neomezovan­ého gubernátor­a „my to tady zavřeme a vy si poraďte, jak chcete“.

Když projíždíme kolem nějakého „opravované­ho“úseku, kde se nic neděje, tak viníkem nejsou stavební firmy, ale výhradně investor. Ministerst­vo dopravy přiznalo, že nedokáže stavbaře donutit pracovat na dvě směny. O třetí ani neuvažuje a vymlouvá se, že práci v noci nepovolí úřady, což ale není pravda. Při opravě dálnic určitě nevzniká větší hluk, snad s výjimkou rozbíjení starého povrchu, než při jejím běžném provozu. Kromě toho jsou autostrády již ze své podstaty vzdáleny od obytných zón a opatřeny protihluko­vými stěnami. Existují důkazy, že ani v noci nemusí stavební ruch utichnout. Vzpomeňme si na rozebírání mostů na D1 nebo na pokládku nových dálničních povrchů, které se již z důvodu ceny strojního vybavení dělají bez přestávek. Všechno jde, jenom chtít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia