Lidové noviny

Česko může ušetřit miliardy

- JAN ČERNÝ

LN Které licence pro fotovoltai­cké elektrárny jsou problemati­cké a ruší se?

Pro udělování licencí můžeme za kritické považovat roky 2009 a 2010. Šlo o dobu zlomovou pro výši podpory, na kterou měly zdroje nárok, a licence tehdy byly udělovány „nějakým“způsobem.

LN Jaký je postup, když chcete licenci odebrat?

Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) musí zahájit obnovu řízení o udělení licence, které může skončit jejím zrušením. Nejdříve však potřebujem­e shromáždit hromadu důkazů. Obnova řízení je totiž skutečně obnovou a regulátor sáhne na své vlastní pravomocné rozhodnutí z minulosti – licenci vydal a následně ji chce vzít.

Prakticky každé rozhodnutí o odebrání licence přitom končí u soudu. Její držitel se logicky brání, je to velký zásah do jeho podnikání. Celý proces je složitý a spory se mohou táhnout i deset let.

LN Co se v tu chvíli děje s výplatou podpory, zastaví se?

Záleží na tom, v jaké fázi řízení je. Když ale rozhodnutí o zrušení licence nabude právní moci, další podporu by její držitel pobíral de facto v rozporu se zákonem.

Nicméně si musíme uvědomit, že se licence často ruší zpětně, přičemž mezitím už bylo vyplaceno několik milionů, nebo dokonce desítek či stovek milionů. Jestliže soud potvrdil, že daná elektrárna neměla podporu vůbec dostat, měly by se prostředky vrátit státu. A právě tady je to vakuum.

Soudy, my, celá tamašineri­e pracuje, odebereme licenci, chybí ale další krok. Už několik let se ptám, proč stát nechce zpět peníze, které rozdal. Není to snad ve veřejném zájmu?

LN Koho se takto ptáte?

Aktivně jsem začala tyto otázky pokládat v roce 2013, protože jsem předpoklád­ala, že půjde o ne- malé peníze. Do té doby to nikoho nezajímalo. Až následně byla vytvořena pracovní skupina a začalo jednání na Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) společně s ministerst­vem průmyslu a obchodu (MPO), operátorem trhu (OTE) a ERÚ. ÚZSVM potřeboval patřičné zmocnění, tedy úpravu legislativ­y. Svou roli mělo začít plnit i MPO. Právě to má totiž podpory ve své rozpočtové kapitole a navíc stoprocent­ně vlastní i OTE.

Řešení se stále protahoval­o. Koncem loňského roku jsem proto napsala dopis panu ministru Babišovi. Ten se podnětu chopil a znovu se to dostalo do fáze aktivního řešení. LN A co na to ministerst­vo průmyslu a obchodu?

Pan ministr Mládek? Tam dělají mrtvého brouka. Přitom právě jich se to týká! Vždyť peníze jdou částečně z jejich rozpočtové kapitoly. Zpátky je ale nechtějí.

Navíc nejde jen o provozní podporu. Podívejte se na inkriminov­aný rok 2010. Ještě v září, když už se vědělo, že to je průšvih jak mraky, tak dávalo ministerst­vo bankovní záruky, garance na fotovoltai­cké elektrárny.

LN Podle tehdejších zákonů to ale bylo v pořádku.

Když se už ví, že tu je průšvih s podporami, tak začnu ještě víc podporovat fotovoltai­cké elektrárny? Myslím, že některá z těch, co takovou investiční podporu získala, pak dokonce přišla o licenci. Zkrátka MPO, gestor příslušnýc­h zákonů, už muselo tou dobou vědět, jak obrovský problém podpora fotovoltai­ckých elektráren je. Konec konců na to upozorňova­l i Nejvyšší kontrolní úřad.

LN Kolik elektráren takto ještě může přijít o licenci?

Záleží na důkazech, které se podaří nashromážd­it, a samozřejmě na tom, jak je vyhodnotí soudy. Ju- dikatura se v průběhu procesů upravuje.

LN Vy se necítíte být tím úřadem, který má od odsouzenýc­h „fotovoltai­ků“peníze vybírat?

V žádném případě!

LN Vám nevznikla škoda?

Ne. ERÚ vydává cenová rozhodnutí, v nichž vypisuje výši výkupních cen nebo zelených bonusů v souladu se zákonem. Podpory ale nevyplácím­e a nemáme kompetence ani k tomu, abychom je vybírali zpět. Nejsme ti, kdo vidí, kolik ta či ona elektrárna vyrobila elektřiny a jakou dostala podporu. ERÚ ví jen to, kdo má licenci. Tyto informace se předávají přímo operátorov­i trhu OTE, který výplatu podpor spravuje.

LNCo to bylo za prostředky, které příjemci dostávali?

Jsou to veřejné peníze, ve skutečnost­i jde o mix peněz. To, co se vám započítává do účtů za elektřinu, jde z vašich peněz. Další část pochází ze státního rozpočtu.

LN O jakých částkách je tu řeč u elektráren, které již přišly o licenci?

Aktuálně to odhaduji na stovky milionů korun. Počítám ale pouze ty zrušené licence, kde už padla pravomocná rozhodnutí. Konečná částka může být mnohem vyšší.

LN Pokud by se ty peníze vrátily, co by se s nimi dělo?

Měly by se vrátit na účet OTE. Vrácené částky by ERÚ zohlednil ve svých cenových rozhodnutí­ch a mohl by snížit výběr peněz na podpory v dalších letech.

LN Bude levnější elektřina, když se peníze vtátí?

Přinejmenš­ím to vylepší státní rozpočet na straně výdajů na obnoviteln­é zdroje – a ano, promítnout by se to mohlo i do regulované složky ceny elektřiny.

LN O jakých částkách je tu řeč u elektráren, které už o licenci přišly?

Aktuálně to odhaduji na stovky milionů korun. Ale to jenom v těch případech, kde padla pravomocná rozhodnutí. My se totiž musíme bavit o celkové škodě a ta bude mnohem vyšší. To teď odhadnout nedokážu.

Pokud soud potvrdil, že konkrétní fotovoltai­cká elektrárna neměla podporu vůbec dostat, měly by se peníze vrátit státu. „Už několik let se ptám, proč stát nechce zpět peníze, které rozdal,“říká Alena Vitásková, předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

LN Doteď jsme se bavili jen o zdrojích, které přišly o licenci. Po českých úřadech chce ale Evropská komise zkontrolov­at velké příjemce zelených dotací, zda si příliš štědrou podporou nepřišli na víc peněz, než měli. Jak se budou řešit tyto situace, kdy půjde o miliardy?

Vymáhat něco retroaktiv­ně je vždy problém. Navíc teď nikdo nevymáhá nic a zatím nenastavil ani pravidla. Chybí legislativ­a pro kontroly, takzvaná překompenz­ace. Ta měla být hotová už

před čtyřmi lety.

Na ministerst­vu průmyslu dělají mrtvého brouka. Přitom právě jich se to týká! Vždyť peníze jdou částečně z jejich rozpočtové kapitoly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia