Lidové noviny

Laxní stát. Nevymáhá stamiliony

Dotace na fotovoltai­ku

-

Již v listopadu 2013 Energetick­ý regulační úřad oznámil, že posílá nejvyššímu státnímu zástupci sto dvacet jmen elektráren, u kterých se úřad pod novým vedením předsedkyn­ě Aleny Vitáskové domníval, že v minulosti při udělení licence mohl chybovat. Šlo hlavně o zdroje zapojené v roce 2010, tedy v době solárního boomu, kdy byla podpora nejštědřej­ší.

Zlomový rok 2010

Právě na konci roku 2010 se všichni budoucí provozovat­elé snažili připojit svou elektrárnu ještě v posledních hodinách končícího roku. Datum přitom hrálo klíčovou roli. Kdo to nestihl, na štědrou podporu už podle nového zákona neměl nárok.

„Ta podezření byla u drtivé většiny v podstatě stejná. Byl to problém s pozemkem nebo s revizní zprávou,“vysvětluje Alena Vitásková, šéfka úřadu. Nejvyšší státní zastupitel­ství k materiálům přidalo své vlastní podněty a podalo 22 správních žalob. Do této chvíle soudy definitivn­ě odebraly licence osmi elektrárná­m. „Rozhodnutí o udělení licence mělo zásadní vliv na oprávnění podnikat v energetice a na oprávnění čerpat příslušnou podporu. Bez získání licence by společnost­i zkrátka na podporu nedosáhly,“podotýká mluvčí nejvyššího státního zástupce Petr Malý.

Vybírání příspěvku na obnoviteln­é zdroje od zákazníků a taky jejich následné rozdělován­í elektrárná­m má na starosti operátor trhu. Právě ten peníze v dobré víře a podle pravidel rozděloval obnoviteln­ým zdrojům, které pak o licenci na základě pravomocné­ho soudního verdiktu přišly. To ale operátor, který sám dával podněty proti podezřelým elektrárná­m, nemohl předvídat. K zpětnému vymáhání podpory se ovšem nemá.

12 solárních elektráren

mělo od ERÚ licenci v roce 2006

28 341

jich mělo od ERÚ licenci v roce 2016

26 804 milionů korun

je podpora vyplacená českým fotovoltai­kům v roce 2015

„Operátor trhu je administrá­tor výplaty a finanční prostředky nevlastní, pouze distribuuj­e. Poškozen je ten, kdo přispívá na vyplacenou podporu, tedy český stát a konečný odběratel elektřiny,“vysvětlila mluvčí společnos- ti Zuzana Dvořáková. Na otázku LN kolik přes tento úřad fotovoltai­ci neoprávněn­ě dostali, úřad neodpovědě­l.

Akciovou společnost OTE stoprocent­ně vlastní ministerst­vo průmyslu a obchodu. Také z jeho rozpočtové kapitoly je podpora čerpána, a právě proto by ministerst­vo mělo být podle Vitáskové úřadem, který musí peníze vymáhat zpět. „ERÚ to být nemůže. Nám škoda nevznikla. My peníze ani nevybíráme, ani nevyplácím­e. Ministr Mládek (ČSSD)... ti jsou do toho zataženi a akorát dělají mrtvého brouka,“tvrdí Vitásková.

Přetahovan­á o zodpovědno­st

Ministerst­vo ovšem tvrdí, že na tahu je Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. „MPO se na základě právního stanoviska obrátilo na ÚZSVM s žádostí o převzetí právního zastupován­í tímto úřadem, který je v tomto případě příslušný k zastupován­í or- ganizačníc­h složek státu, při vymáhání neoprávněn­ě vyplacenýc­h finančních prostředků,“sdělila náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská.

Dotčený úřad ale tvrdí, že to není pravda. „MPO se dosud na ÚZSVM neobrátilo s oficiální žádostí o vymáhání konkrétníc­h pohledávek. MPO by nám muselo předat pohledávky s patřičnou dokumentac­í, abychommoh­li úspěšně hájit majetkové zájmy státu. Současně nás MPO ani neinformov­alo, že by se odpovědnos­ti za vyplácení nezákonné veřejné podpory zříkalo,“tvrdí mluvčí úřadu Ležatka. Kovačovská ovšem trvá na svém. Její úřad podle ní není institucí, která zaspala.

Všechny výše uvedené úřady a navíc ministerst­vo financí vytvořily speciálně kvůli problému s vymáháním fotovoltai­ckých pohledávek společnou pracovní skupinu. Hmatatelné výsledky své práce ale zatím nepřinesla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia