Lidové noviny

Mládek: Roaming trápí jen elity

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý Předseda rady ČTÚ

Ministerst­vo průmyslu a obchodu se brání kritice špatného stavu českých telekomuni­kací.

PRAHA Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se v pondělí bránil informacím z médií a sociálních sítí, že jeho úřad v Bruselu bojoval za vyšší velkoobcho­dní ceny roamingu, aby pomohl operátorům. Podle něj šlo o snahu zabránit přehnané regulaci, kvůli které by operátoři ztrátu příjmů kompenzova­li zdražením jiných služeb.

„V případě českých zákazníků je roaming elitářská záležitost. Pokud pro pět procent zákazníků zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajícíc­h 95 procent, kteří nikam necestují,“vysvětlova­l ministr.

Mládek nadto otočil v otázce práv zákazníků poté, co se do věci vložili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremié­r Andrej Babiš (ANO). Nyní projednáva­ná novela zákona z pera MPO prý už obsahuje posílení ochrany spotřebite­le. Na vynechání ministrem dříve slíbených pasáží první upozornily LN.

Konec zastánce spotřebite­lů

Ze špatného stavu trhu Mládek viní regulátora. Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) podle něj nekoná a ani nevyužívá maximální možnou výši pokut.

Ministr tak zdůvodňuje proč nechce obnovit mandát radního ČTÚ Ondřeje Malého, který skončí v polovině března. Výrazně prospotřeb­itelský radní podle Mládka kromě kritiky mobilního trhu v médiích nic pozitivníh­o nevykonal.

Naposledy došlo podleminis­tra na českém telekomuni­kačním trhu ke zlevnění za předchozíh­o šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka. Tomu odmítla prodloužit funkci tehdejší vláda za chyby vmiliardov­é aukci frekvencí.

„Operátor si stěžuje, že nemůže zlevnit, ale proč ne? Co brání jít s cenou dolů?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia