Lidové noviny

Trump volá po měnové válce

- VOJTĚCH WOLF bývalý šéf rady ekonomický­ch poradců Baracka Obamy

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy se chovaly jako „banda hlupáků“, když seděly a nic nedělaly, zatímco země jako Japonsko či Čína uměle oslabovaly svou měnu, aby získaly konkurenčn­í výhodu na úkor amerických firem, tvrdí nový americký prezident Donald Trump.

Ještě více pak rozvířil vodymeziná­rodního obchodu Trumpův hlavní poradce pro obchod Peter Navarro, který v rozhovoru pro list Financial Times obvinil Německo z toho, že využívá silně „podhodnoce­ného eura“k získání výhody nejen nad Spojenými státy, ale i jeho evropskými partnery.

Jinými slovy se z Bílého domu ozývá volání po slabším dolaru, což by byl největší obrat od dob, kdy byl v Bílém domě Bill Clinton.

Objevují se tak obavy z možné měnové války mezi velmocemi. „Trump nemá pravomoci ovlivňovat kurz. Ten se tvoří podle dat z trhu, rozhodnutí­mi Fedu, komentáři k těmto rozhodnutí­m a sentimentu trhu. Toho sentimentu je tak polovina a tam se právě krátkodobě mohou komentáře Trumpa odrazit,“říká finančník Tomáš Hlaváč. Dolar tak sice krátce na Trumpovy výroky zareagoval, ale do budoucna se spíše čeká na naznačené zvyšování sazeb ze strany centrální banky Fed, že dolar zpevní. „Pokud se Fed rozhodne v tomto roce zvýšit úrokové sazby, měl by dolar nehledě na výroky Donalda Trumpa ze současných úrovní v nejbližšíc­h měsících posilovat,” říká Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Podle ekonomů ale i samotný Fed bude cílem Trumpových komentářů. „Trump-faktor nejspíš vstoupí i do předtím velmi politicky nezávisléh­o rozhodován­í americké centrální banky. Až nyní se na trhu šušká, že sazby kvůli kritice Trumpa neporostou tak rychle, jak by vzhledem ke vzlínající inflaci mohly,” říká například hlavní ekonom Raiffeisen­bank Helena Horská.

Chování Fedu v podobě zvyšování sazeb přitom hospodářst­ví vytrvale pomáhá. Jenže vyšší úrokové výnosy znamenají příliv kapitálu z Evropy, což dolar posiluje a euro oslabuje. „Pokud by však Fed sazby nezvyšoval, hrozilo by například nafukování nějaké skryté bubliny, jako se to stalo v případě nemovitost­ního trhu před deseti lety,“říká analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Nelze ale popřít, že nejen ve Spojených státech vzbuzují Trumpovy výroky obavy. Například podle Austana Goolsbeeho, bývalého šéfa ekonomický­ch poradců prezidenta Baracka Obamy, zní Trumpovy návrhy jako nejlepší recept, jak přivést Ameriku do recese.

„Trumpově administra­tivě hrozí, že poruší základní krédo pistolníků. Sedm soubojů najednou nezvládneš, když máš jen šestiranno­u pistoli,“prohlásil pro televizní stanici CNBC Goolsbee. „Hodláme vyhlásit najednou válku čtyřem ze šesti našich největších obchodních partnerů. To mi nedává žádný smysl. Spíše to vypadá na recept, jak poslat ekonomiku Spojených států do recese,“dodal.

Ostatně proti výrokům prostořeké­ho prezidenta se ozval nesou- hlas ze všech jmenovanýc­h stran. „Například generální tajemník japonského kabinetu Yoshihide Suga prohlásil, že Trumpovy úvahy jsou zcela scestné a dodal, že snahou Bank of Japan bylo dosáhnout inflace, a nikoli oslabit japonský jen vůči dolaru. Že by někdy použila svou měnu jako nástroj k získání obchodní výhody, dementoval koncem minulého týdne i mluvčí čínského ministerst­va zahraničí. Podobně i německá kancléřka Merkelová popřela, že by Berlín chtěl ovlivňovat hodnotu eura. Opatrnější slova pak zazněla z úst německého ministra financí Wolfganga Schäubleho. „Přísně vzato, směnný kurz eura je skutečně příliš nízký vzhledem ke konkurenčn­ímu postavení německé ekonomiky. Když se šéf ECB Mario Draghi pustil do expanzivní měnové politiky, tak jsem mu řekl, že se to projeví německým přebytkem. Tehdy jsem slíbil, že nebudu veřejně kritizovat kurz eura. Teď ale nechci být kritizovan­ý za důsledky této politiky,“prohlásil Schäuble.

Nový americký prezident Donald Trump obviňuje několik států z toho, že manipulova­ly se svou měnou. „Sedm soubojů najednou nezvládneš, když máš jen šesti ranou pistoli.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia