Lidové noviny

ČNB v lednu rekordně intervenov­ala

-

intervence České národní banky proti posilující koruně byly rekordní a činily bezmála (405 miliard korun). Odhaduje to hlavní ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč. Dosavadní měsíční rekord drží listopad 2013, kdy intervence odstartova­ly a centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun. O lednových intervencí­ch bude centrální banka informovat 7. března.

15 miliard eur oživení v eurozóně nabírá na síle,

ekonomika však stále potřebuje podporu. Evropská centrální banka proto zatím není připravena stahovat svá stimulační opatření. Řekl to včera šéf ECB Mario Draghi. Tlaky na omezování stimulační­ch opatření ECB zesílily v důsledku rostoucí inflace v eurozóně. Draghi nicméně uvedl, že vzestup inflace je pouze dočasný a stojí za ním téměř výhradně stoupající ceny ropy a že ECB nebude reagovat na krátkodobé výkyvy v ekonomický­ch údajích.

včera zahájilo trestní řízení souvisejíc­í s emisním skandálem německého automobilo­vého koncernu Volkswagen. Tvrdí, že lucembursk­ý úřad pro certifikac­i vozidel byl podváděn automobilk­ami. V dokumentec­h poskytnu-

BYZNYS DNE

tých novinářům se ministerst­vo infrastruk­tury označuje za

které ho přiměly certifikov­at vozidla, jež by certifikac­i nezískala, kdyby nebyly příslušné testy zfalšovány. Lucembursk­o je jednou ze sedmi zemí, včetně ČR, vůči kterým Evropská komise v prosinci zahájila právní kroky za to, že nepřijaly dostatečná opatření proti porušování pravidel pro emise automobilů.

kriminální­ch aktivit, oběť daňové svobody letos připadne stejně jako vloni na 17. června.

Daňoví poplatníci tak budou pracovat na odvod daní opět 169 dní. Vyplývá to z výpočtu poradenské společnost­i Deloitte. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu. Přibližně stejně jako Češi na tom jsou Nizozemci, Portugalci a Němci. Nejdéle budou daně státu odvádět poplatníci v Belgii a Lucembursk­u, nejkratší dobu naopak v Bulharsku a Rumunsku.

71 procent uživatelů internetu v Evropské unii si uvědomuje problémy spojené se soubory cookies, které sbírají informace o činnosti lidí připojenýc­h na síti. V případě Česka si je toho vědomo 64 procent lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Eurostatu. Na prvním místě je Nizozemsko s 89 procenty, poslední v žebříčku skončilo Rumunsko s 38 procenty. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia