Lidové noviny

Trenér, který věčně čeká na trofej

- PETR ŠEDIVÝ

PRAHA V roce 1998 postoupil s Mallorkou do finále Španělskéh­o poháru, ale prohrál s Barcelonou (1:1, penalty 4:5).

O rok později došel se stejným týmem do finále Poháru vítězů pohárů, ovšem nestačil na Lazio (1:2). Rozhodujíc­í gól tehdy vstřelil Pavel Nedvěd.

V roce 2000 hrál s Valencií o titul v Lize mistrů, avšak zápas jednoznačn­ě ovládl Real Madrid (0:3).

Stejná soutěž, jen rok nato. Valencia prohrála s Bayernem Mnichov (1:1, penalty 4:5).

V roce 2010 zažil s Arisem So- luň finále Řeckého poháru, ale prohrál s Panathinai­kosem (0:1).

„Já bych k tomu přidal ještě rozhodujíc­í ligové zápasy v posledních kolech, když jsem vedl Huracán a Inter Milán. V obou případech jsme mohli mít titul, kdybychom vyhráli,“vtipkoval Cúper před nedělním finále.

A pokračoval: „Nemyslím, že jsem prokletý. Navíc není finále jako finále. Dvě jsem třeba prohrál až na penalty. Av roce 1998 jsme finále Španělskéh­o poháru dohrávali v devíti. Taky se podívejte na soupeře, protože většinou proti nám stály velké týmy. Prokletí, nebo prostě jenom smůla?“

Mizernou sérii mohl ukončit ve finále mistrovstv­í Afriky, ale nakonec ji naopak prodloužil. Egypt, který vede od jara 2015, prohrál s Ka- merunem 1:2, ačkoliv po prvním poločase vedl a měl k titulu blíž.

Šest finále, šest možností na úspěch, šest zklamání.

„Další porážka ve finále,“vzdechl Cúper, evropský trenér roku 2000.

„Nechce semi o tommoc mluvit, a už vůbec nechci říkat, že už jsem na finálová zklamání zvyklý. Mrzí mě to hlavně kvůli všem Egypťanům, které jsme chtěli potěšit. Na druhou stranu musím poblahopřá­t Kamerunu, protože předvedl dobrý výkon a zasloužil si vyhrát.“

Přitom ve finále hraných na dva zápasy třikrát uspěl. Ale jen vmenších a méně významných soutěžích.

V roce 1996, když vedl argentinsk­ý klub Lanús, vyhrál Copa CONMEBOL. Což byl jihoameric­ký pohár, který existoval pouhých sedm let. A pak dvakrát získal španělský Superpohár, také hraný na dva zápasy.

Dočká se 61letý kouč ještě někdy velké trofeje?

Postoupí do finále – a v něm jeho tým prohraje. Už šestkrát za sebou. Argentinsk­ý fotbalový trenér Héctor Cúper zažil zklamání naposledy v neděli večer, kdy Egypt prohrál souboj s Kamerunem o africký titul.

 ?? Už čtrnáct mužstev, Egypt od roku 2015 FOTO REUTERS ?? Héctor Cúper vedl
Už čtrnáct mužstev, Egypt od roku 2015 FOTO REUTERS Héctor Cúper vedl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia