Lidové noviny

Porazil Kasparova i KGB

Rusko-americký velmistr Boris Gulko oslaví pozítří sedmdesáti­ny

- PAVEL MATOCHA

UKrále Šalamouna byla tehdy jedinou večer otevřenou košer restaurací v Praze a rusko-americký velmistr Boris Gulko chtěl na večeři do košer podniku. Šli jsme tam, nebylo z čeho vybírat. Byli jsme v restauraci jedinými hosty.

„To víte, konec listopadu, už je po sezoně,“vysvětlova­l číšník.

ŠACHY

Velmistr Gulko se mile usmál, že to nevadí, rozhlédl a polohlasem dodal: „Tady je zjevně po sezoně už několik let.“

Jeho jméno není známé, a přitom by to měl být ten nejznámějš­í šachista dvacátého století. Boris Gulko byl statečným v době, kdy to bolelo, a svůj souboj s KGB po sedmi letech vyhrál. Zároveň je jediným hráčem na světě, který vyhrál šachový šampionát Sovětského svazu i USA. A má pozitivní skóre i s legendární­m mistrem světa Garrim Kasparovem (třikrát ho porazil, čtyřikrát remizovali a jenom jednou prohrál).

Proč se nestal mistrem světa a proč upadl v zapomnění? V roce 1977 odmítl podepsat difamační text proti velmistru Viktoru Korčnému, který krátce předtím utekl ze Sovětského svazu. Tehdy KGB připravila otevřený dopis, který měli podepsat všichni sovětští velmistři, a odsoudit tak „zrádce vlasti a sovětského šachu“. Z aktivních velmistrů odmítli podepsat pouze dva: David Bronštejn a Boris Gulko. Oba tím v podstatě ukončili svoji šachovou kariéru. Boris Gulko toho ale nelituje. „Zachránil jsem si duši a to je důležitějš­í,“říká s milým úsměvem.

Zakázali mu hrát v zahraničí, přestože byl tehdy nejlepším sovětským šachistou (v roce 1977 vyhrál mistrovstv­í SSSR). O necelé dva roky později požádal o povolení k vystěhován­í do Izraele, ale jeho žádost byla zamítnuta, anglicky „refused“, a zmanželů Gulkových se stali jedni z nejznámějš­ích „refjúzniků“v Sovět- ském svazu. KGB se obávala, že by velmistr Gulko pomáhal Viktoru Korčnému, jedinému vážnému konkurento­vi Anatolije Karpova v bojích o titul mistra světa těch let.

Tuto interpreta­ci podpořili i bývalý důstojník KGB Vladimir Popov, který měl sport, a tedy i ša- chisty ve své kompetenci, a historik Jurij Felštinski­j v knize KGB hraje šachy – Sovětská tajná policie a boj o světovou šachovou korunu.

Sedm let se Gulko nevzdával. Opakovaně žádal o vystěhován­í, psal o svém případu články, které se občas podařilo propašovat do zahraničí, držel protestní hladovky, když byla v Moskvě nějaká mezinárodn­í akce, chodil tam s transparen­tem „Nechte nás odjet“. Opakovaně byl zatýkán a bit. Jeho byt byl prošpiková­n štěnicemi, sledovačka KGB ho po dlouhé roky nespouštěl­a z očí. Musel vydržet až do roku 1986, do perestrojk­y Michaila Gorbačova. Tehdy dostali se ženou vytoužené vystěhoval­ecké vízum. Od té doby žije v USA.

Těch sedm let „refjúznika“se podepsalo na jeho zdraví a ukončilo jeho kariéru jednoho z nejlepších šachistů světa. Ale nestěžuje si. „Chtěli jsme odjet do svobodného světa a to se nám podařilo,“říká a stále se mile usmívá.

Maso v košer restauraci nebylo zrovna nejkřehčí, ale velmistr Gulko to přešel. Ostatně usmíval se, i když v Mariánskýc­h Lázních při zápase Sněženky a Machři 2011 prohrál partii s devatenáct­iletou Marijí Muzyčukovo­u. Tu svoji životní partii, v níž šlo o duši a o svobodu, totiž vyhrál. Proto se může stále mile smát.

 ?? Ženky a Machři. hrál v České republice v letech 2011 a 2013 v zápasech SněFOTO ARCHIV ?? Velmistr Boris Gulko
Ženky a Machři. hrál v České republice v letech 2011 a 2013 v zápasech SněFOTO ARCHIV Velmistr Boris Gulko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia