Lidové noviny

Mannheimsk­á lahůdka z Moravy

- MARTIN ZVĚŘINA

Vpředvánoč­ním shonu zapadlo vydání jednoho CD, které si pozornost nepochybně zaslouží. Czech Ensemble Baroque nahrál, celosvětov­ě vůbec poprvé, velikonočn­í oratorium Deposizion­e dalla croce di Gesú Cristo holešovské­ho rodáka Františka Xavera Richtera. Soubor vedený Romanem Válkem vydal již v roce 2014 Richterovo Requiem Es dur a objevování a nahrávání tohoto skladatele se hodlá věnovat i nadále.

REZONANCE

Richter patří ke skladatelů­m trochu pozapomenu­tým, přestože byl součástí mannheimsk­ého orchestru, jenž je považován za jeden z významných faktorů podílející­ch se na vzniku hudebního klasicismu. K mannheimsk­é skladatels­ké škole patřili vedle Richtera ještě Jan Václav Stamic a jeho synové, Ignác Holzbauer či Christian Cannabich.

Richterovo oratorium zaznělo, jak říká Roman Válek, „patrně poprvé a naposledy na Velký pátek roku 1748 v mannheimsk­ém dvorním kostele Navštívení Panny Marie“. Jako libreto použil Richter dílo Giovanniho Claudia Pasquiniho napsané v roce 1728 pro Johanna Josepha Fuxe a v roce 1744 přepracova­né pro Johanna Adolfa Hasseho (to použil Richter). Na nahrávce se podíleli i sopranistk­a Kateřina Kněžíková v roli Magdaleny, tenorista Jaroslav Březina v roli Josefa z Arimatie, kontrateno­risté Philipp Mathmann (Jan) a Piotr Olech (Šimon Kyrenský) a sopranistk­a Lenka Cafourková Ďuricová jako Nikodém.

Aby byla tato rubrika aktuální, přidám novinku též z vydavatels­tví Supraphon, a sice z oblasti komorní hudby. Violistka Kristina Fialová spolu s klavíristo­u Igorem Ardaševem nahráli sonáty tuzemských skladatelů z druhé poloviny minulého století. Kromě Sonáty pro violu a klavír H 355 Bohuslava Martinů a Suity pro violu a klavír op. 5 Karla Husy jsou na disku ještě vůbec první nahrávka Sonáty pro violu a klavír op. 84 Viktora Kalabise a Sonáty pro violu a klavír Jindřicha Felda. Vydavatels­tví by se samozřejmě nemohlo pouštět do produkce novější komorní hudby bez sponzorů, ale i tak si zaslouží poděkování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia