Lidové noviny

Děkan ČVUT podal „trojžalobu“

- PRAHA MARTIN RYCHLÍK

Nevídaná věc opět štěpí vztahy na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Děkanovi elektrotec­hnické fakulty Pavlu Ripkovi se tak nelíbily „personální audity“, že žaluje rektora Petra Konvalinku, univerzitu i auditorsko­u společnost.

Abych se očistil, chtěl jsem výsledky vyšetřován­í zveřejnit a případně je veřejně vyvrátit. Jsem si totiž jist, že na mne ani na mé příbuzné žádné reálné kompro najít nemohli, a pokud něco našli, bylo to vykonstruo­vané,“napsal Ripka, jenž tvrdí, že mu to nebylo umožněno. Spor pro něj bude nákladný finančně i časově, takže se kromě omluvy soudí i o finanční odškodnění.

Rektor o žalobě ví. „Děkan Ripka mě písemně informoval, že podal žalobu na ČVUT, mou osobu a společnost Ernst & Young. Po- dání žaloby na rektora je nepochybně krokem k oslabení pozice rektora a prosazení ambic profesora Ripky, který proti rektorovi vystupuje systematic­ky... Po věcné stránce je tento spor zcela bezobsažný,“řekl LN Petr Konvalinka.

Včera reagovali i dotčení auditoři. „Nejsme si vědomi žádné žaloby. Předmětem zakázky nebyl personální audit, ale prověření střetu zájmů vybraných osob,“sdělil LN Tomáš Kafka, partner oddělení investigat­ivních služeb a řešení sporů společnost­i EY.

Ripka považuje postup za nezákonný, neboť o kontrole nevěděl a nevydal k ní souhlas. Bylo tím prý dotčeno právo na soukromí.

„Nejsem příznivcem řešení vnitřních věcí soudní cestou, navíc pokud se jedná o nárok založený na dezinterpr­etacích. Na druhou stranu je potřeba uvítat, že bude rozhodovat nezávislý soud,“míní Konvalinka. Rektor loni čelil i návrhům na své odvolání – nejen kvůli angažování „šíbra“Miroslava Elfmarka coby svého poradce. Ten byl mezitím pravomocně odsouzen. Jak LN psaly, atmosféru na škole vyhrotily skrytě pořízené nahrávky naznačujíc­í Elfmarkův vliv na chod školy.

 ?? „Nevíme (v minulosti) o případu, kdy by děkan žaloval rektora,“říká rektor ČVUT Petr Konvalinka. Děkanovy důvody zcela odmítá. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Poprvé.
„Nevíme (v minulosti) o případu, kdy by děkan žaloval rektora,“říká rektor ČVUT Petr Konvalinka. Děkanovy důvody zcela odmítá. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Poprvé.
 ?? „Podal jsem trojžalobu a bude věcí soudu najít podíl viny jednotlivý­ch žalovaných,“vysvětluje děkan elektrofak­ulty ČVUT Pavel Ripka. FOTO MAFRA ?? Žalující.
„Podal jsem trojžalobu a bude věcí soudu najít podíl viny jednotlivý­ch žalovaných,“vysvětluje děkan elektrofak­ulty ČVUT Pavel Ripka. FOTO MAFRA Žalující.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia