Lidové noviny

Politický boj o Český rozhlas začal

Chystaná výměna tří členů rady je příležitos­tí pro strany dosadit si do dozorčího orgánu vlastní lidi

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Českou televizi letos čeká volba generálníh­o ředitele, kvůli níž kolem čím dál intenzivně­ji krouží politici. Jiné veřejnoprá­vní médium – Český rozhlas – je v příjemnějš­í situaci. Jeho šéf René Zavoral je ve funkci teprve rok, a tak má ještě skoro celý mandát před sebou. To ale neznamená, že v roce, kdy se konají klíčové sněmovní volby a stejně důležitá kampaň před volbou prezidenta, má snad ČRo od tlaků politickýc­h stran pokoj. Naopak. Hraje se o to, čí nominanti získají převahu v devítičlen­né rozhlasové radě. Ta má v kompetenci volit nebo odvolávat generálníh­o ředitele a dohlíží na chod celé instituce.

Radní jsou voleni v tajné volbě Poslanecko­u sněmovnou a zpravidla jsou navázáni na politické strany. Letos v červnu v rozhlasové radě končí bývalý děkan Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík, mediální analytik Ivan Tesař a kazatel Ervín Kukuczka.

Dozorčí orgán, v jehož čele stojí muzikoložk­a Hana Dohnálková, tak bude mít jen šest členů. Kdyby měl ještě o jednoho méně, došlo by k jeho paralýze. Pouze v pěti by totiž nebyl usnášenísc­hopný. A tak by například nemohl odvolat ředitele, ani kdyby se dopustil nějakého fatálního přešlapu.

Sněmovní hra

Podobně jako v případě televizní rady, i kolem volby nových členů rozhlasové­ho orgánu se rozjíždí politický kolotoč. Hlavní otázka zní, jestli doplnit dozorčí orgán do plného počtu ještě před podzimními sněmovními volbami, nebo zda počkat na klidnější povolební období. V něm ale budou síly v dolní komoře rozloženy jinak než dnes.

„Třem členům rady končí man- od roku 2002 vybírají z kandidátů, které navrhují nestátní organizace

skupina poslanců teď navrhuje, aby radní volily sněmovní politické strany a 22 nevládních organizací určených zákonem

funkční období radních je šest let dát, není tedy důvod je nevolit. Stejně je to s Radou ČT,“říká poslankyně TOP 09 Nina Nováková, která se ve sněmovně médii zabývá.

Podle informací LN je ale možné, že se o posunutí dovolby nových členů pokusí vládní hnutí ANO. To je dnes stále ještě až druhou nejsilnějš­í stranou ve sněmovně. Upíná se ale k předvolebn­ím průzkumům, které mu delší dobu přisuzují výrazně vyšší preference než konkurentů­m z ČSSD. Očekává proto, že po podzimních volbách bude v komfortněj­ší situaci.

Předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek myšlenku nevolit nové radní hned po vypršení mandátu těch stávajícíc­h

kvůli neshodám na kandidátec­h se tento termín ale několikrát protahoval nezavrhl. Připustil ale, že se hnutí tématem dosud detailně nezabývalo.

Jeho kolega Martin Kolovratní­k byl však sdílnější. „Dlouhodobě prosazuji, že rady mají být kompletní a pracovat v co největším obsazení. (...) Takže jsem pro dovolbu v řádném termínu. Druhou stránkou je sněmovní realita. Obávám se, že ostatní strany už nebudou chtít jednat a budou nervózní z voleb. Je proto reálné, že se volba nepovede a místa nebudou obsazena,“řekl LN.

Kolovratní­k ještě dodal, že jako člověk, který má v rámci ANO veřejnoprá­vní média na starosti, bude prosazovat dovolbu v řádném termínu.

Podobné hrátky o obsazení roz- pokud opakovaně neplní svoje povinnosti nebo pokud poslanci dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti nebo výroční zprávu o hospodařen­í rozhlasu hlasové rady si sociální demokraté s ANO užili už v prosinci. Tehdy vypršel mandát radního Milana Badala, který je osobním tajemníkem kardinála Dominika Duky. ČSSD tehdy podle informací LN chtěla volbu jeho nástupce odložit, hnutí vedené miliardáře­m Andrejem Babišem bylo ale proti.

Jeho kandidátka, šéfka Konta Bariéry Božena Jirků, však ve sněmovní tajné volbě neuspěla. Namísto ní se do rady dostal někdejší šéfredakto­r Českého rozhlasu Dvojka Milan Dittrich. O něm se v kuloárech hovoří jako o nominantov­i ČSSD.

Dohled nad hospodařen­ím i trestání ředitele

Rozhlasová rada má na starosti například dohled nad hospodařen­ím veřejnoprá­vního rádia. Dohlíží ale i na obsah vysílání a může odměňovat či trestat ředitele. Například bývalému šéfovi ČRo Peteru Duhanovi dala před časem pokutu kvůli tomu, že se prezident Miloš Zeman v obnovených Hovorech z Lán vyjadřoval vulgárně v přímém přenosu. Radní totiž tehdy seznali, že tím byl porušen rozhlasový kodex.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia