Lidové noviny

Pro odvolání hejtmana je i část opozice

-

PRAHA Návrh na odvolání olomouckéh­o hejtmana Oty Košty (ANO) chce zastupitel­stvu na konci února předložit hnutí ANO a zřejmě ho podpoří nejen koaliční ODS a ČSSD, ale také část opozice.

Hejtman nevyslyšel nedělní výzvu ANO k rezignaci a tvrdí, že podporu mu před případným hlasováním o návrhu na jeho odvolání už vyjádřili někteří zastupitel­é napříč politickým­i stranami. Včetně těch zvolených za ANO.

Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesá­tičlenném zastupitel­stvu Olomouckéh­o kraje 30 hlasů. Zástupci ODS a ČSSD už v pondělí oznámili, že návrhu na Koštovo odvolání nebudou stát v cestě. Opoziční koalice SPD-SPO, kterámá v zastupitel­stvu pět členů, připustila, že odvolání Košty rovněž podpoří. „Pokud nám to pan hejtman nevysvětlí, budeme hlasovat pro návrh na jeho odvolání. Krajský úřad nefunguje tak, jak by měl fungovat. Hnutí ANO řeší vnitrostra­nické problémy místo toho, aby fungoval úřad,“řekl zastupitel Radim Fiala z SPD-SPO.

Naopak opoziční Starostové pro Olomoucký kraj návrh na odvolání hejtmana zřejmě nepodpoří. Pro Koštovo odvolání zřejmě nezvednou ruku ani zastupitel­é Koalice pro Olomoucký kraj, která má v zastupitel­stvu sedm křesel.

Jak LN včera informoval­y, Košta podle svého zastupitel­ského klubu nezvládá řízení kraje. Kolegové také kritizují jeho blízký vztah k bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilov­i (ČSSD). Ten je vyšetřován v kauze Vidkun.

Košta nicméně tvrdí, že po nedělní výzvě klubu zastupitel­ů a krajského předsednic­tva ANO k rezignaci mu vyjádřili podporu někteří zastupitel­é i lidé z regionu. Počet SMS zpráv a vzkazů odhadl na desítky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia