Lidové noviny

Za vším hledej Koudelku

-

Poslanec amístopřed­seda vyšetřovac­í komise Martin Lank přesně neví, kdo vypracoval původní nástřel závěrečné zprávy, který pak poslanci ještě doplňovali a upravovali. „Návrh nám předložil Pavel Blažek. Pak k tomu měl každý z nás nějaké připomínky. V případě souhlasu se to změnilo. Pan Koudelka nám vypracoval nějakou analýzu,“řekl LN Lank.

Ministři ve při

Finální verdikt vyšetřovac­í komise vyvolal ostré reakce – stejně jako na začátku roku 2013 zmíněná amnestie expreziden­ta Václava Klause. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil závěr za šaškárnu a výsledek českého Palerma, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zase vyzval Babiše, aby přestal takovými prohlášení­mi podrývat demokracii.

Sněmovní komise měla odpovědět mimo jiné na otázku, jestli se blesková reorganiza­ce policie dělala se záměrem, aby se rozprášil protimafiá­nský útvar vedený Robertem Šlachtou. Podle výsledků šetření nic takového dokázat nelze, ale proč se změna fungování policie, o níž se debatovalo dlouhé roky, provedla za týden a na základě jednostrán­kového podkladu, komise nerozklíčo­vala.

Na Koudelkovo možné spoluautor­ství na závěrečné zprávě nepoukazuj­e jen shodný odstavec obsažený na Koudelkově blogu a ve zprávě poslanců. LN na tuto informaci narazily u tří důvěryhodn­ých zdrojů z vysokých pater české justice a rovněž mezi advokáty. „Právě mi volali ze sněmovny, že prověřují informaci, že Blažkovu zprávu sepsal známý expert ČSSD Zdeněk Koudelka. To by bylo pikantní – expert ČSSD, žádná opozice v čele komise vyšetřujíc­í ministra z ČSSD,“upozornil LN vlivný pražský advokát, který si nepřál být jmenován.

Amnestie a Klausův mrtvý přítel

Klausova amnestie byla jedním z hlavních témat roku 2013. Dodnes se přesně neví, kdo všechno se na sepsání dokumentu podílel. Mezi těmi, o nichž se nejčastěji hovořilo, však Koudelka byl. Za autora amnestie, respektive jako někoho, kdo pracoval na Koudelkově počítači, jej označil jeden z Klausových spolupraco­vníků a také bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf. Tehdejší ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS), který se s Koudelkou historicky zná z jižní Moravy a mají zkušenosti z působení v brněnské komunální politice, v lednu 2013 Koudelku hájil. „Mě ujistil, že tento text amnestie nepsal,“uvedl Blažek na Koudelkovu adresu.

O pět měsíců později už se ale Koudelka k amnestii hlásil. Pouze popřel, že by do finálního textu propašoval kritizovan­ou abolici. „V návrhu amnestie, který jsem vypracoval v roce 2008 a který jsem aktualizov­aný postoupil na Hrad v roce 2012 jako ústavní právník věnující se pravomocem prezidenta, tato věc nebyla a osobně mne nenapadla,“řekl v květnu 2013 v prohlášení pro LN.

Amnestii začala v roce 2015 prověřovat policie. Ve švýcarské bance Credit Suisse totiž skončilo 600 milionů korun. A to na účtu, k němuž měl přístup Klausův přítel Peter Kovarčík. Ten před dvěma lety po úrazu v koupelně náhle zemřel. Výsledky šetření? „Nebudeme poskytovat žádné informace,“uvedl včera Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu.

Amnestii vyhlásil 1. ledna 2013 prezident Václav Klaus. Prominuto díky ní bylo 111 tisíc trestů, věznice opustilo na 6500 trestanců.

Největší kontroverz­e vzbudil článek II o takzvané abolici. Díky němu se zastavila trestní stíhání, která běžela osm a více let, což ovlivnilo tunelářské kauzy z 90. let. Spravedlno­sti tak uniklo 256 lidí, třeba manažeři Union Už o dva roky později se početní stavy v žalářích vrátily do stavu před jejím vyhlášením. Okolnostmi amnestie se zabýval Nadační fond proti korupci i protikorup­ční policie, výsledky zatím nejsou známy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia