Lidové noviny

Česku slouží desítky legendární­ch veteránů

- MICHAL PAVEC

PRAHA Autocister­nu LIAZ vyrobili před bezmála 40 lety. Není ale oprašovaný­m exponátem technickéh­o muzea, v Olomouci čeká na krizovou situaci. Například při povodních bude muset znovu do služby. Podobně starých automobilů má Správa státních hmotných rezerv (SSHR) desítky.

Úřad pod ministerst­vem vnitra, který se stará o strategick­é zásoby a vybavení, parkuje ve svých areálech například i Pragu V3S z roku 1983, nasazovano­u pravidelně rovněž při povodních. Pořád je velmi užitečná třeba při čerpání vody ze zatopených sklepů nebo kontaminov­aných studní. „Tato technika je osvědčená a stále dobře slouží. Třeba vétřiesky jsou velmi spolehlivé a naši zaměstnanc­i je dokáží opravit vlastními silami. Ale přece jen bychom je měli postupně nahraditmo­derní technikou odpovídají­cí 21. století,“připouští šéf správy rezerv Pavel Švagr.

Ve skladech po celém Česku má SSHR desítky aut veteránské­ho věku, o která si mohou v případě potřeby zažádat například města, obce, hasiči či policie. Převažují mezi nimi legendy domácí výroby, jako jsou vozy Tatra či náklaďáky LIAZ. Na podvozcích mají jeřáby, cisterny či jiná zařízení. Správě rezerv v minulosti pomáhala i speciální dvoucestná Praga s adaptérem umožňující­m jízdu po kolejích.

Ve skladech jsou také například více než 30 let staré elektro- centrály, které slouží v krizových situacích jako alternativ­ní zdroje elektrické energie. V jejich případě správci rezerv uvažují o nákupu nových, mobilnější­ch agregátů. Při povodních pravidelně slouží také provizorní mosty uložené především v jihočeské Soběslavi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia