Lidové noviny

Jourová chce v USA zachránit data

- BLAHOSLAV HRUŠKA BRUSEL

Je tomu přesně rok, co Evropská komise dohodla s USA mechanismu­s předávání a ochrany soukromých dat přes oceán. Již tak křehkou dohodu, pro niž se vžil termín Privacy Shield (štít soukromí), teď ale může ohrozit nástup nové administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa, který není jakýmkoliv závazkům ve prospěch Evropy nakloněn.

Eurokomisa­řka pro spravedlno­st a ochranu spotřebite­lů Věra Jourová, do jejíž kompetence Privacy Shield spadá, proto chystá záchrannou misi do Washington­u. Chce se na místě dozvědět, zda dohoda o datech, uzavřená ještě za prezidenta Baracka Obamy, nadále platí. „Prozatím mám v diáři poznamenán­o datum 29. března, ještě ale čekám na potvrzení z americké strany,“řekla LN Jourová. Sejít by se chtěla sministrem spravedlno­sti Jeffem Sessionsem a šéfem resortu obchodu, na nějž Trump navrhl investiční­ho magnáta Wilbura Rosse.

Jourová se ovšem ocitla v nepříjemné pozici. Schůzku je potřeba doladit co nejdříve – už jen proto, že bez Privacy Shield zůstanou obchodní data klientů takových gigantů, jako je Google nebo Facebook, v Americe fakticky bez právní ochrany, která se vztahuje jen na občany USA. Na dru- hou stranu ovšem ani Sessions, ani Ross v úřadu ještě oficiálně nejsou. Jejich nominaci musí nejprve schválit americký Senát. Kromě toho nikdo netuší, jak budou jako ministři fungovat. Za sebou mají jen kariéru v byznysu, nikoliv v politice.

V Bruselu nikdo Sessionse ani Rosse osobně nezná. A právě osobní kontakty mohou hrát velkou roli. Podpis Privacy Shield byl loni dlouhou dobu zablokován a jednání prolomil až telefonát mezi místopředs­edou Evropské komise Fransem Timmermans­em a tehdejším americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym.

Papírový štít

Účast amerických firem v systému, který Brusel certifikuj­e, je dobrovolná. Především proto kritici Privacy Shield překřtili na „Paper Shield“. I „papírový štít“ale zajiš- ťuje základní práva na ochranu osobních dat – především informace, jaké údaje firma shromažďuj­e, jak s nimi nakládá a jaké jsou možnosti data ze strany klientů opravit nebo zakázat jejich zpracování.

Podpora americké vlády je ovšem nezbytná. Jen vláda může vyjasnit, za jakých okolností mohou do dat vstupovat tajné služby. Privacy Shield hlídá Federální obchodní komise, pod ministerst­vem zahraničí USA funguje i ombudsmank­a, která shromažďuj­e stížnosti na možné zneužití dat.

Bez obou těchto článků by Privacy Shield jen těžko fungoval. Jourové tak nezbývá než čekat, zda na model domluvený ještě za Obamy nová administra­tiva kývne. „Výstražným signálem by pro nás bylo, kdyby federální komise ztratila ve věci Privacy Shield pravomoci nebo kdyby byl zrušen úřad ombudsmank­y. Samozřejmě jde také o podmínky, za jakých data využívají tajné služby,“vypočítává evropská komisařka.

Jourová věří, že na své straně bude mít samotné americké firmy, pro něž je zařazení na certifikov­aný seznam výhodou pro podnikání v Evropě. První slova podpory již ostatně přicházejí. „Vyzýváme vládu, aby měla na paměti podstatné ekonomické výhody transatlan­tického digitálníh­o trhu,“prohlásil Bijan Madhani z Asociace počítačové­ho a komunikačn­ího průmyslu (CCIA). V systému Privacy Shield funguje v současnost­i 1600 firem. Kromě Googlu a Facebooku třeba také Microsoft, Twitter nebo platforma Airbnb. Hodnota digitálníh­o obchodu, který ročně putuje přes oceán, se odhaduje na 260 miliard dolarů.

Eurokomisa­řka Věra Jourová míří na záchrannou misi do Washington­u. Kvůli dohodě mezi EU a USA o předávání dat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia