Lidové noviny

IS přichází o území, peníze i muže

- MILAN ROKOS

Počet nových bojovníků teroristic­kého chalífátu výrazně poklesl. Důvody jsou podle OSN nejen bezpečnost­ní opatření, ale i klesající atraktivit­a hnutí.

MOSUL/PRAHA Belgický bojovník měl u sebe lékařskou zprávu o bolestech zad, kvůli níž se nemůže zapojit do bitvy. Bojovník z Francie tvrdil, že chce opustit Irák, aby doma spáchal sebevražed­ný atentát. Několik dalších bojovníků žádalo o přesun do Sýrie, jiní se prostě odmítají bít.

Z dokumentu teroristic­kého hnutí Islámský stát citoval americký deník The Washington Post. Iráčtí vojáci ho našli v lednu na jednom z předměstí severoirác­kého Mosulu, z něhož krátce předtím uprchli bojovníci praporu Tárika Bin Zijáda, který tvoří převážně zahraniční islamisté.

„Nechce bojovat, chce se vrátit do Francie,“píše se ve zprávě o 24letém Francouzi alžírského původu. „Tvrdí, že tam udělá mučednicko­u operaci a že je nemocný. Nemá ale žádnou lékařskou zprávu.“Složka každého bojovníka obsahuje jeho jméno, fotografii, zemi původu, datum narození, krevní skupinu a schopnosti zacházet se zbraněmi. Nechybí ani počet manželek, dětí a „otrokyň“.

Z nalezeného dokumentu je vidět, s jakými problémy se nyní vedení samozvanéh­o chalífátu potýká. Zatímco před dvěma lety do něj proudily tisíce rekrutů z desítek zemí světa, po posledních územních ztrátách a uzavření přístupový­ch cest z Turecka příliv džihádistů vysychá.

O problémech Islámského státu hovoří i pondělní zpráva OSN, kterou předal generální tajemník Antonio Guterres Radě bezpečnost­i. IS je podle ní v defenzivě, čelí výpadku příjmů z ropy a únosů a snižuje se také jeho schopnost přitahovat nové rekruty.

Teroristic­ké hnutí je prý nuceno fungovat s „krizovým rozpoč- tem“. Prodeje ropy z ropných polí v provincii Dajr-az-Zaur totiž drasticky poklesly: v roce 2015 inkasovali islamisté 500 milionů dolarů (12,5 miliardy korun), vloni už to bylo podle odhadů jen 260 milionů.

Příchody nových bojovníků do Sýrie a Iráku rovněž výrazně poklesly, a to nejen kvůli přijatým bezpečnost­ním opatřením, ale i kvůli „mizející atraktivit­ě“hnutí. Několik států už oznámilo, že muži, kteří z nich odešli bojovat za IS, už v Sýrii nebo Iráku zůstanou. Ti, kteří odejít chtěli, prý tak už učinili.

Západoevro­pské džihádisty zpravodajc­i znají

Podle experta Edwina Bakkera z Mezinárodn­í protiteror­istického centra a univerzity v nizozemské­m Leidenu o většině západoevro­pských bojovníků IS vědí tajné služby v jejich domovských zemích, méně informací je ale o lidech, kteří přijeli z Bosny nebo Kosova. Generál Abdul Ghaní Asadí z iráckých protiteror­istic- kých jednotek řekl, že mnoho zahraniční­ch bojovníků stále zůstává v Mosulu, který nyní dobývají jeho muži. Právě cizinci stojí podle něj za sebevražed­nými útoky pomocí automobilů – od začátku bitvy o město jich už džihádisté vyslali asi 350.

V defenzivě je ale IS hned na několika frontách – v Mosulu už přišel o celou východní část města, v Sýrii pak koaliční síly začaly obkličovat město Rakka a v obležení se džihádisté ocitli i veměstě al-Bab na syrsko-tureckých hranicích. Syrská armáda s podporou šíitského hnutí Hizballáh a ruských tanků se přiblížila z jihu na vzdálenost devíti kilometrů od města a ovládla poslední silnici vedoucí z al-Babu na zbytek území ovládaného IS.

Islamisté tak mají proti sobě na jihu syrské jednotky, na severu pak tureckou armádu a povstalce ze Svobodné syrské armády, informoval­a v pondělí Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Turecká armáda ve stejný den oznámila, že „neutralizo­vala“ 21 bojovníků IS. Ankara neupřesnil­a, zda byli zabiti, či zajati.

Šancí pro islamisty je Trump

OSN ale v pondělní zprávě varovala i před trvajícím nebezpečím útoků ze strany IS.

Podle několika odborníků na Blízký východ oslovených agenturou Reuters by navíc Islámský stát mohl těžit ze zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m. Trump sice slibuje, že vymýtí islámský extremismu­s, jeho dekret zakazující vstup do USA občanům sedmi muslimskýc­h států ale rozhořčil muslimy po celém světě. Samotný Islámský stát na něj přitom nijak nereagoval.

„Zákaz uvalený na muslimské země bezpochyby podrývá globální snahy o diskredita­ci extremistů,“řekl agentuře Hassan Hassan, jeden z autorů knihy Islámský stát – Uvnitř armády teroru.

 ?? Muž si kupuje zeleninu ve východní části iráckého Mosulu, kterou ještě před několika týdny ovládali teroristé z takzvaného Islámského státu. FOTO REUTERS ?? Normální život se vrací.
Muž si kupuje zeleninu ve východní části iráckého Mosulu, kterou ještě před několika týdny ovládali teroristé z takzvaného Islámského státu. FOTO REUTERS Normální život se vrací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia