Lidové noviny

Katalánci zbrojí na další plebiscit

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BARCELONA/PRAHA S úsměvem na tváři a za kynutí tisícihlav­ému davu podporovat­elů – tak mířil na lavici obžalovaný­ch

bývalý katalánský premiér Artur Mas.

Garde mu na cestě z úřadu vlády až do soudní síně dělali jeho čelní straničtí kolegové.

Tak vypadal začátek ostře sledovanéh­o procesu, v němž v těchto dnech katalánský expremiér spolu s dalšími dvěma členy svého kabinetu čelí obviněním z porušení zákona, když dovolili konání referenda o nezávislos­ti autonomníh­o regionu v roce 2014.

Pro Mase a současné katalánské špičky se však zdá být proces především pečlivě připraveno­u demonstrac­í jednoty. A také nejlepší formou publicity před plánovaným dalším plebiscite­m v září, nevoli centrální vlády v Madridu navzdory.

Katalánský parlament, v němž předloni získali většinu stoupenci nezávislos­ti, konání dalšího referenda odhlasoval v říjnu. Současný katalánský vicepremié­r Oriol Junqueras ale varoval, že se může konat i dříve, pokud španělská justice potrestá také předsedkyn­i katalánské­ho parlamentu Carme Forcadello­vou za to, že přes soudní zákaz povolila poslancům inkriminov­ané hlasování.

Úřadující katalánský premiér Carles Puigdemont se pak v předvečer procesu nechal slyšet, že začalo „odpočítává­ní do nezávisléh­o španělskéh­o státu v Katalánsku“.

„Může to zmrazit naše politické kariéry na několik let,“připustil jeho obviněný předchůdce Mas ve světle hrozby desetileté­ho zákazu výkonu veřejné funkce. „Pro onen projekt – vytvoření suverénníh­o státu – to je ale pozitivní, protože to mobilizuje lidi. Mobilizuje to dokonce ty, kteří nejsou nezávislos­ti nakloněni,“namítal někdejší šéf katalánské vlády v rozhovoru pro The Financial Times před prvním pondělním slyšením.

Za plebiscit, v němž se před dvěma a půl lety nejbohatší a také jeden z nejvíce industrial­izovaných regionů Španělska pokusil vyjádřit vůli odtrhnout se, hrozí devítiletý zákaz výkonu veřejné funkce také někdejší vicepremié­rce Joaně Ortegové a exministry­ni školství Ireně Rigauové. Očekává se, že verdikt zazní do konce tohoto týdne.

Referendum se tehdy uskutečnil­o navzdory tomu, že ho španělský ústavní soud zamítl jako protiústav­ní. Katalánská vláda pak plebiscit uskutečněn­ý i přes tento zákaz prezentova­la jako nezávazný. Jak také v pondělí tlumočil v soudní síni Masův právník, katalánský expremiér prý neměl v úmyslu porušit zákon, ale chtěl jen zjistit názor občanů. Pro nezávislos­t regionu se tehdy sice vyslovilo přes 80 procent hlasujícíc­h, k urnám ale přišly jen zhruba dva miliony z 5,4 milionu voličů.

Ostře sledovaný proces s předními katalánský­mi politiky včetně expremiéra Artura Mase rozdmýcháv­á emoce před dalším referendem, jež plánují v září stoupenci nezávislos­ti.

Rajoy: O nezávislos­ti nebudeme diskutovat

Z průzkumů opakovaně vyplývá, že jsou Katalánci ve věci odtržení od zbytku monarchie názorově rozdělení zhruba půl napůl. Stoupenci nezávislos­ti argumentuj­í vedle svébytné identity i tím, že bohatý region notně táhne zadluženou španělskou ekonomiku. Mnozí z těch, kteří v listopadu 2014 vyrazili se žlutočerve­nými katalánský­mi vlajkami slavit do ulic Barcelony, se vydali na pochod i nyní na začátku procesu. V pondělí v katalánské metropoli podpořilo expremiéra Mase a vyjádřilo vůli odtrhnout se na 40 tisíc lidí. Staronový španělský premiér Mariano Rajoy, jenž předsedá menšinové vládě, se nechal slyšet, že je připraven diskutovat s Katalánci o změně financován­í regionu či dalších aspektech, nikoliv však o nezávislos­ti jako takové. Katalánsko, jež získalo autonomii v roce 1979 a má stejně jako dalších 16 regionů svou vládu a parlament, spravuje autonomně zdravotnic­tví nebo školství a do jisté míry má volnou ruku i v oblasti daní.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia