Lidové noviny

Kdo je víc než J. A. Baťa

- LENKA DOMBROVSKÁ

VMěstském divadle Zlín byla uvedena druhá část trilogie věnované klanu Baťů. Po Tomášovi (inscenace Baťa Tomáš. Živý měla premiéru v prosinci 2014) přišel na řadu jeho nevlastní bratr Jan Antonín. Já, Baťa je divadelní dílo pro region podstatné, inscenace však má několik problemati­ckých míst.

Text Petera Pavlace bohužel to poutavé opomíjí či potlačuje. Není sporu o tom, že Jan Antonín byl člověk vizionářsk­ý, se spasitelsk­ými sklony (což píšu bez sebemenší ironie). Autor životní příběh tohoto kontroverz­ně přijímanéh­o Bati ovšem heroizuje – je to ponejvíce rehabilita­ce jeho osoby. Nechybí výčet historický­ch faktů (spory kolem Tomášovy závěti, obvinění J. A. Bati z kolaborace s nacisty, jeho zarputilé budování v Jižní Americe), jenže je to příliš usilovná obhajoba, každý jeho protivník je rovnou zesměšněn. Navíc je Baťovo megalomans­tví a urputnost, které se vždy pojí s nepochopen­ím okolí a v jistých okamžicích s nezbytnou sobeckostí dotyčného, ukazováno s přílišným obdivem. Není tady naznačován­a rozporupln­ost, která je vlastní každému člověku. Tento divadelní Baťa se na jevišti nemůže stát životnou postavou, dramatik vysochal mramorovou sochu na piedestalu. A v neposlední řadě – dramatikov­a touha po úplném vypovězení osudu je nakonec úmorná.

Režisér Patrik Lančarič (jenž se má od příští sezony stát uměleckým šéfem zlínského divadla) z málo nápaditého textu bohužel také nevytvořil inscenaci, která by byla výjimečná. Snad bylo zámě- rem stvořit dokumentár­ní divadlo, čemuž i mnohé napovídá – například úvodní scéna, kdy se po smrti Tomáše otevírá trezor a čte závěť, kterou rozporuje vdova a matka Tomáše mladšího; tento úvod se zastavuje a opakuje a ukazuje z různých úhlů. Ovšem pak se od tohoto až filmového postupu upouští a divákům je předložena inscenace zdlouhavá (představen­í trvá přes tři hodiny), vyčerpávaj­ící a jen v málo okamžicích poutává.

Rostislav Marek v titulní roli je na jevišti (ale i v hledišti, protože se chvíli hraje i v rozlehlém sále) neustále přítomen, je to přece jeho příběh. Zdařile a šarmantně charakteri­zuje hrdého, neústupnéh­o muže, přesto často působí příliš staticky. Také herecký projev Heleny Čermákové v roli Marie Baťově (ne ovšem ženy Jana Antonína, tu ztvárňuje Tamara Kotrbová, ale vdovy po Tomáši Baťovi) je precizní a mnohdy i poutavý. Snad proto, že její postavě jsou předepsány lidské slabosti – jako matka se bije o podíl pro syna, na svou jmenovkyni žárlí, protože první dámou Zlína má být nadále ona. I scéna Pavla Boráka je v něčem nápaditá; na točně jsou pokojíčky – kancelář, byty, soudní síň – a otáčením se metaforick­y ukazují životní otočky J. A. Bati, jeho propady a vrcholy. Ale opět – zařízení těchto sektorů je příliš popisné, umělé zelené popínavé rostliny, evokující džungli, v závěru pak hru na deskriptiv­nost nehezky završují.

Co však nelze opominout, pro Zlín je tato inscenace významná. A jistě ji místní diváci přijímají s větším pochopením, než je schopen zbytek republiky. Jenže – má být Já, Baťa umělecké dílo, nebo podnět k zvyšování zlínské (národní) hrdosti?

Peter Pavlac: Já, Baťa

Autorka je divadelní kritička

 ?? Rostislav Marek v titulní roli. FOTO MD ZLÍN ?? Hrdý a neústupný Baťa.
Rostislav Marek v titulní roli. FOTO MD ZLÍN Hrdý a neústupný Baťa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia