Lidové noviny

Febiofest zahájí Hollandová

- MARCEL KABÁT

Zahajovací­ho večera festivalu v Obecním domě se zúčastní režisérka Agnieszka Hollandová i Miroslav Krobot, který v jejím filmu ztvárnil jednu z hlavních rolí. Přítomen bude také Štěpán Hulík, jenž se podílel na scénáři snímku.

Informace o novém ročníku Febiofestu zveřejnili jeho pořadatelé včera v Praze. Významnou novinkou je střídání na postu programový­ch ředitelů. Po Haně Cielové a Štefanu Uhríkovi, kteří v uplynulých letech Febiofest výrazně vyprofilov­ali, převzali štafetu Anna Kopecká aMichal Hogenauer. Prezident festivalu Fero Fenič změnu vysvětlil mimo jiné zdravotním stavem Štefana Uhríka a dodal, že od nové dvojice očekává osvěžení programu.

Jednou z novinek, kterou nové programové vedení přináší, je sekce Central Park. Ta by měla nabídnout distribučn­í premiéry a snímky pro širší publikum – letos to bude například britský film Sing Street o generační vzpouře z poloviny 80. let v Irsku od režiséra Johna Carneyho, známého oscarovým snímkem Once. Další nová sekce Masters chce vyvážit zavedenou soutěž debutů a druhých filmů uváděním nových snímků od renomovaný­ch tvůrců. Letos nabídne mimo jiné film Anga Leeho Ulička slávy o válce v Iráku.

Známi jsou již také dva z tvůrců, kterým letos Febiofest udělí cenu Kristián za přínos kinematogr­afii. Na slavnostní­m zahájení ocenění převezme americký reži- sér Abel Ferrara (* 1951), jehož proslavily provokativ­ní snímky, žánrové neonoirové filmy z prostředí New Yorku i spolupráce s velkými studii a hereckými hvězdami jako Harvey Keitel, Christophe­r Walken, Steve Buscemi či Gérard Depardieu. „Febiofest uvede přehlídku jeho vybraných filmů včetně dokumentu Hledání otce Pia, zásadního filmového díla Poručík v hlavní roli s Harveym Keitelem a pocty italskému klasikovi s temnou minulostí Pasolini, kde titulní postavu ztvárnil Willem Dafoe,“oznámili pořadatelé.

Druhým oceněným bude kameraman Peter Suschitzky (* 1941), který natočil jedenáct filmů s Davidem Cronenberg­em a za kamerou stál i v případě kultovního snímku Rocky Horror Picture Show nebo epizody Impérium vrací úder ze série Star Wars.

Předsedou poroty bude tentokrát režisér Juraj Herz. Zájemci o účast v ní semohou přes festivalov­é webové stránky pořadatelů­m hlásit až do 28. února.

Česká premiéra filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých zahájí 23. března 24. ročník mezinárodn­ího festivalu Febiofest. Jeho náplň letos vybírala nová dvojice programový­ch ředitelů.

 ?? Agnieszka Mandatová a Miroslav Krobot ve filmu Agnieszky Hollandové. REPRO LN ?? Přes kosti mrtvých.
Agnieszka Mandatová a Miroslav Krobot ve filmu Agnieszky Hollandové. REPRO LN Přes kosti mrtvých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia