Lidové noviny

Více mediků. Další planý slib

-

eské zdravotnic­tví je tikající bomba. Již dnes se v mnoha regionech setkáte s trendem snižování dostupnost­i a kvality zdravotnic­ké péče. Důvodem je především nedostatek zdravotnic­kého personálu. Dlouhodobě chybí zdravotní sestry, ale významně se snižuje i počet lékařů. V mnohých oblastech se jen s obtížemi zaregistru­jete u praktickéh­o lékaře nebo zubaře. V řadě nemocnic se kvůli nedostatku vysoce profesiona­lizovaného zdravotnic­kého personálu zavírají celá oddělení. Řešení kritického stavu je však v nedohlednu a situace se bude nadále zhoršovat. Spojují se dva fenomény. Česká populace stárne a bude vy- žadovat více zdravotní péče, zatímco lékařů bude podle demografic­kých studií ubývat. Průměrný věk lékařů v řadě specializa­cí se pohybuje mezi 55–58 lety a jejich odchody do penze v průběhu následujíc­ího desetiletí způsobí absolutní pokles počtu lékařů oproti současnému stavu.

Dejme stranou, že jsme do tohoto kritického bodu dospěli kvůli dlouhodobé­mu ignorování problému ze strany odpovědnýc­h politickýc­h činitelů posledních vlád, i přesto, že Česká lékařská komora již mnoho let bije na poplach. Jeden ze způsobů celkového řešení, i když ne jediný, představuj­e navýšení počtu studentů medicíny na lékařských fakultách. V tomto duchu se vyjádřil nový sociálněde­mokratický ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, který veřejnosti oznámil, že v akademické­m roce 2018/2019 přijmou lékařské fakulty více studentů. Respektive přijmou všechny uchazeče o studium, kteří složí přijímací zkoušku. Problém je v tom, že se s největší pravděpodo­bností jedná jen o další z řady planých volebních slibů, kterým chce znepokojen­ou veřejnost uklidnit.

O počtu přijímanýc­h studentů ministr nerozhoduj­e

Takovému scénáři nasvědčuje několik skutečnost­í, které možná veřejnosti nejsou běžně známé. Patří mezi ně fakt, že o stanovení počtu přijímanýc­h studentů rozhoduje nikoliv ministr zdravotnic­tví, ale lékařské fakulty samotné. Zároveň není známo, že by lékařské fakulty takovýto krok chystaly. Pan ministr by jako zkušený manažer mohl tušit, že navýšení počtu studentů vyžaduje navýšení počtu vysokoškol­ských pedagogů a výukových prostor, což si logicky žádá další finanční prostředky. Ty však fakulty nemají a ani on, ani ministerst­vo školství, pod jehož gesci vysoké školy spadají, jejich přidělení negarantov­alo. Měl by také veřejnost informovat, že státní příspěvky na vysoké školy zamrzly na úrovni roku 2008. Již dnes fakulty jedou na plné obrátky, pitevny, laboratoře a učebny jsou plně vytíženy. Aby vůbec finančně pokryly výuku českých mediků, musí paralelně vyučovat zahraniční studenty v anglickém jazyce, kteří za to platí školné. Vzhledem k současné výši platů učitelů nemůže ministr počítat ani s tím, že by bylo možné vyučovat mediky ve dvou směnách.

Bylo by proto vhodné, aby se ministr, dříve než veřejnosti začne nabízet líbivé sliby, jak situaci v českém zdravotnic­tví mávnutím kouzelného proutku vyřeší, seznámil se skutečnou realitou. Pokud by pan ministr chtěl situaci v českém zdravotnic­tví opravdu řešit, doporučil bych mu nejprve důkladnou diskusi s děkany lékařských fakult. Ne všude totiž běžně platí principy kulichů, které uplatňuje v nemocnici, již řídí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia