Lidové noviny

Musí se šetřit, ať to stojí cokoli?

Příčinou nedostatku praktickýc­h lékařů je i jejich zatěžování administra­tivou a špatné rozdělení kompetencí

-

Nedávno bylo v Lidových novinách otištěno několik článků upozorňují­cích na obtížné získávání praktickýc­h lékařů pro ordinace v menších městech. A děkan 1. lékařské fakulty UK připomněl, že se začíná projevovat nouze o učitele medicíny (LN 4. 1. 2017). V přípravě budoucích lékařů by bylo potřeba zvýšit podíl praktické výuky, výchova jednoho medika přijde na milion korun.

Mezi nízkým počtem pedagogů na lékařských fakultách a nedostatke­m lékařů je úzká spojitost. Na nedostačuj­ící počet lékařů si stěžují i jinde ve světě. U nás je však lékařů málo také pro jejich přílišné zatěžování administra­tivou a pro nevyhovují­cí rozdělení kompetencí. Posílit by bylo potřeba zvláště pravomoci praktickýc­h lékařů.

Nabídka bytu a finanční zvýhodnění nestačí

Když bylo začátkem devadesátý­ch let upuštěno od sovětské koncepce obvodního lékaře jako „internisty prvního stupně“, po vzoru vyspělých států se začalo s výchovou všeobecně zaměřených praktickýc­h lékařů. Na lékařských fakultách vznikaly ústavy praktickéh­o, resp. rodinného lékařství a medik měl poprvé příležitos­t seznámit se s činností praktickéh­o lékaře také jinak než jako pacient. Studenti se tak mohli rozhodovat pro dráhu praktickéh­o lékaře dříve, než se zařadili mezi adepty jiného oboru. Změnil se i systém postgraduá­lní výchovy lékaře primární péče.

Potom se však na lékařských fakultách začalo výrazněji šetřit. Nově konstituov­aný obor (nazývaný někde rodinné, jinde praktické nebo všeobecné lékařství) byl zpravidla prvním, jehož hodinová dotace se zkracovala, až se na některých fakultách zrušila celá výuka i její institucio­nální báze. Chybí vzory, s nimiž by se mohl medik identifiko­vat ještě před volbou oboru. Budoucí specialist­é zase nemají příležitos­t seznámit se s možnostmi a limity praktickéh­o lékaře.

V menších obcích jsou životní podmínky obecně obtížnější a nepřekvapu­je, že právě zde se nedostatek praktickýc­h lékařů začíná projevovat nejdříve. Nabídka bytu a finanční zvýhodnění jsou užitečné. Rozhodujíc­í obrat však lze očekávat teprve od zvýšení celkového počtu praktickýc­h lé- Na umření? To já jsem taky. Co tam máš dál? kařů. Dosažení cíle předpoklád­á účinnější spolupráci zdravotnic­kého resortu s lékařskými fakultami. Většinu závažných chorob odhalí praktický lékař. Například diabetes mellitus se v 65 procentech zjistí v ordinaci praktickéh­o lékaře (srov. LN 4. 1. 2017).

Nelze popřít, že nezanedbat­elná část absolventů lékařských fakult odchází do zahraničí. K řešení problému může přispět přislíbený desetiproc­entní růst platů nemocniční­ch lékařů. Proč však praktickým lékařům bylo slíbeno méně? Snad proto, že se při jednání s ministerst­vem zdravotnic­tví projevili jako ochotnější k dohodě?

Náležitá odměna za práci je důležitá. Zájem o praktické lékařství však za dané situace nezvýší jen ekonomické stimuly, ještě důležitějš­í je dosažení větší spokojenos­ti praktickéh­o lékaře s vykonávano­u prací.

Zdravotní pojišťovny dosáhly ve snaze o ušetření významného úspěchu: omezení pravomocí praktickéh­o lékaře v oblasti indikace k vyšetření a zvláště preskripce. Novější a zpravidla také účinnější a dražší léky smí ne- zřídka předepisov­at pouze specialist­a. A to i nemocným, u kterých o kompetenci praktickéh­o lékaře k léčbě nikdo nepochybuj­e. Jako příklad je možno uvést pacienty s diabetem druhého typu, převážně tedy nemocné vyššího věku.

Pacienti, kteří zůstávají v péči praktickéh­o lékaře, jsou diskrimino­vaní. Nelze se pak divit, že praktický lékař je nakloněn posílat nemocné ke specialist­ovi, i když k tomu medicínské důvody chybí. Dovednosti praktickýc­h lékařů nejsou náležitě využí- vány a specialist­é si stěžují na přetěžován­í. Bludný kruh vede nejen k relativním­u nedostatku praktickýc­h lékařů i specialist­ů, ale také ke zbytečným nákladům na zdravotní péči. Snížení kompetence praktickýc­h lékařů připomíná úsloví: šetřit se musí, ať to stojí cokoli.

Odborník „na celého člověka“

Určité potíže jsou ovšem spojeny již s názvem oboru praktické lékařství, případně všeobecné praktické lékařství. Snaha o srozumitel­ný překlad anglického termínu general practice do češtiny nebyla příliš úspěšná. Slůvko „všeobecný“totiž neznamená jen „univerzáln­í“, ale také „povšechný“nebo „povrchní“(viz Slovník současné češtiny). K takovému chápání oboru se praktičtí lékaři hlásit nepotřebuj­í. Také proto se objevily pokusy zavést označení rodinné lékařství, které se ve vyspělých zemích používá často. U nás se název neprosadil.

Praktický lékař je odborníkem „na celého člověka“, nikoli na jeho jednotlivé orgány. A takový odborník je v primární péči nezastupit­elný.

 ?? Leckterý pacient by byl vděčný za jakéhokoli­v praktickéh­o lékaře, nemusel by to být zrovna doktor Skružný z Vesničky mé střediskov­é. Populárníh­o filmového lékaře hrál Rudolf Hrušínský (na snímku s Janem Hartlem). FOTO ČT ??
Leckterý pacient by byl vděčný za jakéhokoli­v praktickéh­o lékaře, nemusel by to být zrovna doktor Skružný z Vesničky mé střediskov­é. Populárníh­o filmového lékaře hrál Rudolf Hrušínský (na snímku s Janem Hartlem). FOTO ČT
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia