Lidové noviny

Vláda chce větší bič na operátory

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Premiér Bohuslav Sobotka slíbil zvýšit pokuty operátorům, ačkoliv ministr průmyslu Jan Mládek to předevčíre­m odmítl. Podle vicepremié­ra Andreje Babiše má pokračovat tlak na posilování práv zákazníků.

PRAHA Úředníci mají dostat více pravomocí, operátoři si mají více konkurovat a ceny se mají snížit. To má za cíl novela zákona, která by na stole vlády měla přistát už příští týden a parlamente­m projít ve zrychleném režimu. Po včerejším jednání se šéfy telekomuni­kačního a antimonopo­lního úřadu a ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) to slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Hlavní pákou na operátory má být zvýšení pokut, které může udělit Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ). Nově by to mělo být až 50 milionů korun a to i opakovaně. Regulátor navíc dostane možnost pokutovat nedodržová­ní licenčních podmínek, namísto dnešního zdlouhavéh­o řízení o úplném odnětí licence.

Premiér tak po včerejším jednání přislíbil přesně to, co ministr Mládek jen o den dříve na tiskové konferenci přímo odmítl. Urgentní novelumá za úkol připravit právě jeho resort, už jednou ji ale musel předělat. Po apelu vicepremié­ra Andreje Babiše (ANO) a právě premiéra a stranickéh­o šéfa Sobotky dopisovali Mládkovi úředníci opatření na zvýšení ochrany spotřebite­le, která nejprve ministr slíbil, ale jak upozornily LN, následně se na ně „zapomnělo“.

Vládní zájem o telekomuni­kace ale bude pokračovat. „Ochrana spotřebite­le je důležitá, určitě to tímto jednáním nekončí. Naopak. Chystám pro pana ministra Mládka dopis a navrhnu mu řešení,“řekl LN Babiš, který situaci v telekomuni­kacích i ministra průmyslu opakovaně kritizoval.

V blogu zveřejněné­m včera na serveru Expres.cz (jenž je součástí skupiny Mafra vydávající LN – pozn. red.) navíc Babiš popsal dění od minulých voleb a za viníka označil právě ČSSD v čele s vládním kolegou Mládkem. Ten se následně ohradil v tiskové zprávě.

Pavel Dvořák opět na scéně

Ministr průmyslu přitom předevčíre­m označil za hlavní problém nečinnost telekomuni­kačního úřadu a pochválil jeho předchozí vedení. „K poslednímu výraznému snížení cen mobilních služeb došlo v dubnu 2013 za předsedy Pavla Dvořáka,“prohlásil Mládek. Bývalý šéf ČTÚ dlouhodobě působí na jeho ministerst­vu a jako šéf expertní skupiny stojí mimo jiné za plánem přechodu na druhou generaci digitálníh­o televizníh­o vysílání.

K uvedení takzvaných neomezenýc­h tarifů přitom došlo jen měsíc před koncem Dvořákova funkčního období. To mu navíc odmítla prodloužit tehdejší vláda právě kvůli problémům na teleko- munikačním trhu. Na Dvořáka se snášela kritika, že regulátor pod jeho vedením prakticky rezignoval na svou funkci a dal volnou ruku operátorům, kteří prožili zlatou éru vysokých zisků a minimálníc­h investic do infrastruk­tury.

„Český telekomuni­kační úřad z pohledu spotřebite­le bohužel není cenovým úřadem, který by dirigoval koncové ceny,“hájil Dvořák v roce 2012 pro ČT24 vysoké ceny, které nyní ministr Mládek přičítá za vinu právě ČTÚ.

Vaz Dvořákovi ale zlomilo až zrušení aukce frekvencí pro rychlý mobilní internet. Ceny se ze 7,4 miliardy korun vyšplhaly na více než 20 miliard, v nové aukci ale zaplatila trojice operátorů už jen 8,5 miliardy. „Kůrovec i pan Dvořák způsobují škody českému hospodářst­ví v miliardách korun. Na kůrovce lze použít insekticid­y, ale nevím, jak z úřadu vyhnat laxního úředníka, když obchází poslance, aby mu naopak byl v ČTÚ prodloužen­mandát,“prohlásil dokonce tehdejší poslanec Jan Husák (TOP 09), autor první novely posilující práva telekomuni­kačních zákazníků. Tu následně přemazala novela z roku 2014.

Dvořák se tehdy hájil tím, že vyšší náklady by operátory prý vedly ke zvýšení cen služeb a zpozdilo by se budování sítí. Obdobný argument použil nyní ministr Mládek při obhajobě, proč v Bruselu jeho úředníci prosazoval­i vyšší ceny roamingu.

Volné místo na úřadě

S tím, jak Mládek v současnost­i zmiňuje jméno Pavla Dvořáka, se v kuloárech vyrojily spekulace nad možným návratem nestora českých telekomuni­kací na uvolňující se místo v Radě ČTÚ. Ministr průmyslu zároveň v úterý ostře zkritizova­l současného prospotřeb­itelského radního a bývalého novináře Ondřeje Malého, jehož mandát končí v polovině března. Následně uvedl, že s ním do dalšího funkčního období nepočítá a bude se snažit najít lepšího kandidáta.

Ministr Mládek a šéf telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák ale po úterním jednání u premiéra uvedli, že se o personální­ch otázkách nebavili. Poznámku čtěte na str. 10

 ?? Bývalý šéf Českého telekomuni­kačního úřadu FOTO MAFRA ?? Pavel Dvořák,
Bývalý šéf Českého telekomuni­kačního úřadu FOTO MAFRA Pavel Dvořák,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia