Lidové noviny

Kellner prodal část akcií O Tykačovi

-

tuzemských firem dosáhl loni rekordních 3,97 bilionu korun, což je meziročně o 2,3 procenta více. Dovoz se v přeshranič­ním pojetí snížil o 0,2 procenta. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dál mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta tuzemského vývozu. Vyplývá to z údajů Českého statistick­ého úřadu. Export do Německa stoupl o tři procenta, do Rakouska o 6,4 procenta. Naopak vývoz do Ruska klesl o zhruba pět procent a na Slovensko o 4,2 procenta.

BYZNYS DNE

nesouhlasí s případným rozdělením polostátní energetick­é společnost­i ČEZ, o kterém minulý týden jako o jednémožno­sti mluvil v rozhovoru pro LN generální ředitel firmy Daniel Beneš. Potvrdil to předseda Asociace samostatný­ch odborů (ASO) Bohumír Dufek, který večer o situaci v ČEZ jednal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Nám se absolutně nelíbí, že se začaly objevovat věci kolem rozdělení ČEZ. My si myslíme, že to je nezodpověd­né. ČEZ je jedna z mála firem, která vydělává a působí na evropském trhu,“řekl Dufek.

PPF Telco, která je součástí investiční skupiny PPF, prodala tříprocent­ní podíl telekomuni­kační společnost­i O Czech Republic firmě Belviport Trading. PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Cena transakce nebyla sdělena. Belviport Trading patří finančníko­vi Pavlu Tykačovi (na snímku). Prodej je jednorázov­ým rozhodnutí­m a skupina PPF uvedla, že prodej malé části akcií O má za cíl zvýšit veřejně obchodovan­ý podíl na společnost­i O . To je v souladu s dříve oznámenou investiční strategií PPF podporovat zvýšení likvidity akcií O . čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia