Lidové noviny

Světlomety u Octavie budí vašně

- PORTO LUDĚK VOKÁČ

Škoda Auto poprvé naživo představil­a faceliftov­anou verzi svého klíčového modelu Octavia.

(od zvláštního zpravodaje LN) Obnovená verze Škody Octavia dostala dvě docela zásadní estetické změny. Té první si všimne každý, nové dvojité čelní světlomety budí v diskusích velmi rozporupln­é reakce a ani není divu. Po elegantním a konzervati­vním řešení původní verze totiž přicházejí na scénu světlomety, které se opravdu na první pohled nemusejí líbit každému. kola více u krajů blatníků a auto je rozkročeně­jší, což dodává zádi na robustnost­i a eleganci. Důsledkem nového řešení, kterého bylo dosaženo za pomoci nových dílů zadní nápravy, je i vylepšení směrové stability auta a jízdních vlastností v zatáčkách. Je to ale vylepšení jen drobné, málokterý řidič jej v praxi pozná. Co se zadní nápravy týče, nadále Octavia volí dvojí řešení. Tím základním je náprava s vlečnými rameny. Ta je určena pro vozy s motory do výkonu 110 kW včetně, tedy asi pro většinu prodaných modelů. Silnější provedení a auta s náhonem 4×4 nebo s pohonem na CNG mají víceprvkov­ou zadní nápravu. Ta je stabilnějš­í, ale při běžné jízdě pozná řidič hlavně akustický rozdíl. Víceprvkov­á náprava je zcela tichá, zatímco ta vlečná při přejezdu nerovností bouchá. Facelift tento rozdíl ještě umocnil.

Raději benzinový agregát

Octavia je nadále nezáludné a uživatelsk­y přívětivé auto. Podmínkou ale je, aby byl pod kapotou benzinový motor (nebo CNG varianta). Se zážehovým agregátem je Octavia vždy příjemně tichá a velmi klidná, diesel auto nepříjemně rozvibruje a interiér prosycuje dunivým zvukem. Když se smíchá ještě se zvuky od zadní nápravy, není to nic příjemného. V benzinovém provedení (a třeba s víceprvkov­ou nápravou) je ale klid, jediné, co může posádku rušit, je aerodynami­cký hluk, jinak je benzinová Octavia skvěle tichá.

LN měly možnost vyzkoušet i další trochu kontroverz­ní prvek, který ale už Škoda zavedla před faceliftem – litrový tříválec TSI s výkonem 85 kW, který je dnes základem v ceníku. Motor na auto výborně stačí, je dobře odhlučněný i utlumený z hlediska vibrací a jeho zvuk v otáčkách možná i charaktern­ější než u čtyřválců. Navíc se k vytáčení nenechá moc pobízet a auto s ním krásně plynule zrychluje. Jen to chce držet otáčky nad úrovní dvou tisíc za minutu. Spotřeba se přitom při svižné jízdě pohybovala na skvělých 6,3 litru na 100 kilometrů a v praxi se půjde určitě dostat i o půl litru níže.

Jenže údělem „obchodních cestujícíc­h“, kterým slouží Octavia jako služební vůz, je diesel. V dnešní době především levnější 1.6 TDI. Jeho výkon je shodný jako u litrového TSI (85 kW), je však dávkovaný hruběji a i kvůli spojení s pouze pětistupňo­vou převodovko­u (TSI má šestistupň­ovou) za mnohem hlasitější­ho a nepříjemně­jšího zvukového doprovodu. Spotřeba přitom není drasticky nižší než u TSI, při shodném tempu se pohybuje asi na 5,5 litrech na 100 km.

Určitou alternativ­ou pro firmy může být provedení s pohonem na CNG. Výkon 81 kW z agregátu 1.4 TSI neohromí a litrový tříválec proti němu působí dynamičtěj­i. Jenže z hlediska provozních nákladů na tom bude CNG provedení lépe než diesely.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Světla nové Octavie působí originálně a i ti, kterým nepadnou napoprvé zrovna do oka, si na jejich vizáž postupně zvyknou. Model automobilk­a nabízí od roku 1996. (vpravo) FOTO ŠKODA AUTO ?? Octavia po faceliftu.
Světla nové Octavie působí originálně a i ti, kterým nepadnou napoprvé zrovna do oka, si na jejich vizáž postupně zvyknou. Model automobilk­a nabízí od roku 1996. (vpravo) FOTO ŠKODA AUTO Octavia po faceliftu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia