Lidové noviny

ČNB koupila eura za 900 mld.

-

PRAHA Česká národní banka nakoupila od zahájení intervencí eura za 900 miliard korun. V prosinci pokračoval­a v intervencí­ch proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 88 miliard korun. Je to výrazně větší objem než v listopadu, kdy centrální banka za intervence utratila asi 14 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB včera zveřejnila.

Lednové intervence ČNB proti posilující koruně byly podle pondělního odhadu analytika Generali Investment­s Radomíra Jáče re- kordní a činily bezmála 405 miliard korun. To podle něj potvrzují i nejnovější údaje ČNB o devizových rezervách, které se v lednu meziměsíčn­ě zvýšily o téměř 413,2 miliardy korun na 2,611 bilionu Kč a poprvé přesáhly 50 procent hrubého domácího produktu.

„Data o vývoji devizových rezerv podporují signál, že objem devizových intervencí se v lednu mohl přiblížit úrovni 15 miliard eur (405,4 miliardy Kč),“uvedl Jáč. Dosavadní měsíční rekord drží listopad 2013, kdy intervence odstartova­ly a centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun. O lednových intervencí­ch bude centrální banka informovat 7. března.

Podle analytiků se zájem o českou měnu počátkem roku zvýšil kvůli spekulacím na blížící se ukončení kurzového závazku ČNB, přičemž vliv na tržní očekávání v tomto ohledu měly hlavně údaje o růstu inflace. Podle analytika ČSOB Petra Dufka čím více takových investorů přijde, tím méně pravděpodo­bné může být rychlé posílení koruny k předinterv­enčním úrovním. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia