Lidové noviny

Ostrava láká víc než Havaj

- MICHAEL BEREŇ

Česko vs. Španělsko. V Ostravě se chystá atraktivní 1. kolo Fed Cupu. Lepší tenistky jinde nenajdete.

PRAHA Na železnici se děly věci. Třetí nejlepší tenistka světa Karolína Plíšková si objednala při cestě z Prahy do Ostravy „svíčkovou se šesti“, legraci dělali přímo v jídelním voze při autogramiá­dě s fanoušky i kapitán Petr Pála a Barbora Strýcová.

Ve vlaku se vezl také stříbrný pohár, majetek pětinásobn­ých vítězek z posledních šesti let. Vlastně až teď hodlá český tým uspořádat oslavu loňského listopadov­ého triumfu ve Francii. Dřív nebyl čas. Proto ta pohoda.

„Snesou nám tu modré z nebe,“chválí si Strýcová zázemí vítkovické haly. O víkendu bude vyprodaná. LN přinášejí důvody, proč se duel vyplatí sledovat.

Dvě hráčky top ten

Za normálních okolností by byla Ostrava daleko méně lákavou destinací než jeden z Havajských ostrovů, jenže tenisově vyznívá mnohem lépe moravskosl­ezské město.

Po grandslamu v Austrálii se nikomu moc nechce reprezento­vat – vzpomeňte na situaci s omluvenkam­i z Davis Cupu.

Náročné cestování bere síly na odpočinek nebo turnaje v Evropě.

Právě absence sester Williamsov­ých či Madison Keysové a Němky Angelique Kerberové dělá z fedcupovéh­o klání USA proti Německu opravdu spíš „havaj“.

Naopak v Česku se představí kromě trojky Plíškové taky Garbiňe Muguruzaov­á, Španělce patří sedmé místo v žebříčku WTA.

Země ostatních členek elitní desítky nehrají Světovou skupinu, Rumunka Simona Halepová je ve druhé fedcupové lize, regionální­m zónám vládne jméno Britky Johanny Kontaové. Toť vše.

Českou nominaci naopak doplňuje ještě světová sedmnáctka Strýcová, druhá nejlepší deblistka Lucie Šafářová, kterou o vyšší umístění ve dvouhře připravily ne- dávné zdravotní komplikace, a talentovan­á Kateřina Siniaková (41. v pořadí WTA).

„Oni mají velmi silnou jednu hráčku (Garbiňe Muguruzaov­ou), ale my bychom měli mít navrch v těch dalších. Pokud naše holky předvedou, co umí, měli bychom to zvládnout,“řekl kapitán Petr Pála.

Pálova volba

Ten musí ze silného výběru čtyř dam vhodně poskládat sestavu. Jeho rozhodnutí přinesla v posledních letech Češkám hodně radosti, na základě rozhovorů s tenistkami a podle dojmů z tréninku Pála vybere dvě singlistky. Plíškovou zřejmě doplní bojovnice Strý- cová. „Budu se snažit, abych hrála,“řekla.

Možností nominace do případné rozhodujíc­í čtyřhry existuje víc: vyzkoušet pár Šafářová, Siniaková, nebo vsadit na – ve Fed Cupu osvědčené – duo Plíšková, Strýcová. „Tým je takhle, jak je, silný. Je obrovská výhoda, že máme několik variant do dvouhry, i více do čtyřhry. To by měla být naše výhoda,“konstatova­l Pála.

Propršené vzpomínky

Před dvěma lety při olympiádě v Soči zprávy ze španělské Sevilly trochu zapadly. Ale Pála se Šafářovou a Strýcovou si na ten únorový víkend dobře pamatují. „Nesmí se to opakovat,“zlobil se čes- ký kapitán. Duel se totiž pořádal v malém areálu pod širým nebem a bez pořádných světel. A celý víkend pršelo, odehrály se jen tři sety ze dvou zápasů! Klára Zakopalová a Šafářová pospíchaly na turnaj v Dauhá, český tým zvažoval odjezd na protest proti Mezinárodn­í tenisové federaci ITF.

„Jsem zklamaná, protože Fed Cup hrajeme všechny strašně rády, ale lidé z ITF nás víceméně tlačí, abychom ho nehrály, když se k nám takhle chovají,“varovala Šafářová.

Podle kapitána Češky ukázaly srdce, že zůstaly. V nahuštěném pondělním programu, když se počasí zlepšilo, vybojovaly vítězství 3:2 v závěrečné čtyřhře Strý- cová s Andreou Hlaváčkovo­u. V současném španělském týmu dešťovou etudu pamatuje pouze Lara Arruabarre­nová. Tehdy si nezahrála, teď je dvojka.

Nová princezna Katka

Petra Kvitová léčí levou ruku pořezanou při prosincové loupeži v prostějovs­kém bytě. Ze zamýšlenéh­o setkání s fedcupovým­i parťačkami a kontaktu s fanoušky sešlo. Kvitová se na tak velkou akci necítí. I kvůli jejímu zranění se do nominace dostala dvaadvacet­iletá Siniaková.

Emotivní děvče s „princeznov­sky“blonďatými a kudrnatými vlasy by mohlo patřit v budoucnu k oporám fedcupovéh­o týmu.

 ?? Barbora Strýcová (vlevo), Karolína Plíšková a Petr Pála se na tréninku v Ostravě dobře bavili. FOTO ČTK ?? V plné přípravě.
Barbora Strýcová (vlevo), Karolína Plíšková a Petr Pála se na tréninku v Ostravě dobře bavili. FOTO ČTK V plné přípravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia