Lidové noviny

Finálové prokletí trvá: Sparta padla s Frölundou

- ANTONÍN VAVRDA

Frölunda HC HC Sparta Praha po prodloužen­í

PRAHA Hokejisté pražské Sparty prohráli ve finále Ligy mistrů s Frölundou 3:4 v prodloužen­í, přestože dvakrát v zápase vedli. Jenže ani na čtvrtý pokus nedokázali prolomit prokletí mezinárodn­ích bitev o titul.

V roce 2000 se probili sparťané do finále Evropské ligy, o čtyři roky později hráli o titul také na slavném Spengler Cupu, v lednu 2008 útočili na triumf na prestižním Super Six. Ani jednou neuspěli. Tentokrát ale byl klub z Vysočan úspěchu nejblíž...

Ve aréně Frölundabo­rg pro šest tisíc diváků dvakrát vedli. Už po 150 sekundách hry dorazil bombu Kaliny do sítě Cinger. Domácí ale vzápětí v přesilovce srovnali.

Sparťany, kteří vyrukovali na velmi rychlý švédský celek s hodně agresivní hrou, nesrazilo do kolen ani vyloučení Formana po devíti minutách na pět minut plus do konce utkání.

Domácí sice dlouhou přesilovku využili, jenže kapitán Joel Lundqvist, dvojče slavnějšíh­o brankáře newyorskýc­h Rangers, tou dobou pouze srovnával, protože se o pár desítek vteřin dříve prosadil v oslabení Vrána.

Ve druhé části zapnuli Indiáni na další rychlostní stupeň, sparťané nestíhali, jenže inkasovali jen jednou.

V závěrečné části se pak karty otočily. Byla to Sparta, která tlačila. Ve 47. minutě vyrovnal Kli- mek, posledních pět minut vařila soupeře pod kotlem svých fanoušků, vítězný gól ale nepřišel.

A tak došlo na prodloužen­í ve třech. Domácí po 87 vteřinách ukončili finále Lasuovou tečí z hranice brankovišt­ě.

Frölunda obhájila loňský titul, Sparta pokračuje ve stříbrné tradici. Chuť vítězství ale byla blízko...

 ?? Trofej pro vítěze FOTO REUTERS ??
Trofej pro vítěze FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia