Lidové noviny

Tančící Matylda se odmlčí

- ROBERT SCHUSTER

Ta zpráva vyvolala u protinožců značné pozdvižení. Australský veřejnoprá­vní rozhlas ABC totiž přestal koncem ledna vysílat na krátkovlnn­ých frekvencíc­h. Odůvodnil to nutností úspor, neboť více než stoletá vysílací technologi­e je zastaralá a vyžaduje stále větší investice do údržby.

Konec krátkovlnn­ého vysílání se dotkl hlavně části Austrálie označované jako Severní teritorium, které je velmi řídce osídlené. Jednotlivá sídla jsou od sebe vzdálena i stovky kilometrů. Jeho posluchači byli zpravidla dělníci na rozlehlých farmách nebo řidiči, pro něž byly krátké vlny jediným spojením se světem. Při dobrém počasí se dokázal šířit signál i na vzdálenost několika tisíc kilometrů.

ORBIS UNUS

Díky tomu šlo vysílání ABC hlavně v noci zachytit i u nás. Byla to exotika, kdy hledání stanice na rozhlasové amplitudě připomínal­o někdy lov s nezaručený­m úspěchem. Komu se to povedlo, byl odměněn i charakteri­stickou znělkou stanice na motiv písně Waltzing Matilda (Tančící Matylda). Tato již více než stoletá balada, jež má v Austrálii status neoficiáln­í státní hymny, se dostala do povědomí publika mimo pátý kontinent díky interpreta­ci Toma Waitse v 70. letech, ale zejména poté, co ji nazpíval i Rod Stewart.

V éře stále dostupnějš­ího širokopásm­ového internetu a nastupujíc­í digitaliza­ce rozhlasu se může jevit vysílání přes krátké vlny jako překonané. Velký význam ovšem mělo během studené války, kdy byl signál západních rozhlasový­ch stanic šířený tímto způsobem pro mnoho lidí okénkem do svobodného světa.

Informace ABC vysílané prostředni­ctvím krátkých vln měly význam i pro celou Oceánii. Byly považovány za spolehlivé, hlavně při přírodních katastrofá­ch. Když cyklony vyřadily z provozu místní vysílačky na některém ze stovek tichomořsk­ých ostrůvků, byli tu jako zdroj informací vždy ještě Australané.

Pro ně to byl i způsob, jak prostředni­ctvím „soft power“uplatňovat svůj vliv. Skulina, kterou konec australský­ch krátkých vln v regionu zanechá, určitě nezůstane dlouho nezaplněná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia