Lidové noviny

Koudelkova rada nad zlato

Muž, který je označován za spoluautor­a Klausovy amnestie, radil poslancům, jak se vyhnout výslechu

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Mlha nad činností sněmovní vyšetřovac­í komise houstne. Lidové noviny zjistily, že poslancům při pátrání po pozadí policejní reorganiza­ce pomáhal Zdeněk Koudelka – spolutvůrc­e kontroverz­ní Klausovy amnestie. Ta ukončila vyšetřován­í několika stovek závažných hospodářsk­ých kauz. Někteří členové vyšetřovac­í komise k reformě policie Koudelkovu aktivitu potvrzují, jiní mlží a odkazují na sekretariá­t sněmovny.

V čem přesně spočíval Koudelkův přínos? Podle zjištění LN, které včera upozornily na totožný odstavec na jeho blogu s textem závěrečné zprávy komise, si u něj poslanci objednali analýzu. Ta měla říci, zda zákonodárc­e může či nemůže vyslechnou­t Generální inspekci bezpečnost­ních sborů (GIBS). Inspektoři totiž na pokyn Vrchního státního zastupitel­ství v Praze prověřoval­i, kudy z tajného jednání sněmovní komise utíkají citlivé informace do médií. Byli to dokonce sami členové komise, kteří žalobce a GIBS o vyšetření úniku požádali. „Pokud GIBS měla za úkol vyšetřit únik informací, dává smysl, aby prověřila všechny osoby, které s dokumenty přišly do styku – tedy i členy komise. Jenže nikdo z nás si nebyl jistý, jestli si to můžeme rozhodnout sami, nebo jestli o tom má hlasovat sněmovna, nebo zda byla žádost GIBS správně formulovan­á či adresovaná,“popsal LN Martin Lank (Úsvit), který byl místopředs­edou sněmovní komise.

Na scéně se poprvé objevuje jméno Koudelka. „To byl moment, kdy jsem zaznamenal zmínku o Zdeňku Koudelkovi. Předseda komise Pavel Blažek řekl, že se ho zeptá, zda analýzu vypracuje, protože je prý na tuto problemati­ku odborník. Já jsem ale pana Koudelku v životě neviděl,“uvedl Lank. Koudelka podle něj vypracoval zhruba třístránko­vý dokument, v němž popsal, jak vůči GIBS postupovat.

„Dle Koudelkova stanoviska byla žádost o výslech špatně adresována. Bylo nám řečeno, že žádost má byt adresovaná na Poslanecko­u sněmovnu, která byla zřizovatel­em vyšetřovac­í komise,“řekl místopředs­eda Lank. O tom, zda in- Napište si, co chcete, a já si budu psát, co chci,

spektoři nakonec o výslech někoho z poslanců požádali, nevěděl.

Pavel Blažek (ODS) se odpovědi na otázku, jak se Koudelkovo jméno na jednání komise objevilo, vyhýbá. „Opakovaně odpovídám, že jsem vypracován­í žádných posudků nenavrhova­l. Vše jistě dosvědčí zvukový záznam z jednání komise. Komisi pomáhaly ještě jiné osoby, taktéž ne na můj návrh,“řekl LN exministr spravedlno­sti.

Světlo do případu nevnesl ani tiskový odbor Poslanecké sněmovny, kterému LN zaslaly sadu otázek již v úterý. Dosud na ně úředníci neodpovědě­li.

Vyšetřován­í úniku informací z jednání vyšetřovac­í komise dozoruje pražské vrchní státní zastupitel­ství vedené Lenkou Bradáčovou. K důvodům, proč chtěla vyslýchat členy komise, už loni uvedla: „Je logické, že policejní orgán potřebuje členy komise k jejich oznámení vyslechnou­t.“

Půjdou na výslech?

Inspekce průběh vyšetřován­í nechce komentovat. „Nemůže uvol- ňovat informace ani komentáře k probíhajíc­ím trestním řízením, jednotlivý­m úkonům, postupům ani metodám práce,“napsala LN Radka Sandorová, mluvčí GIBS.

Podobné stanovisko zaujala i Bradáčová. Na Koudelkovu adresu nicméně dodala: „Pana Koudelku znám z dob jeho působení na státním zastupitel­ství coby náměstka doktorky Vesecké. Ani tehdy, ani nyní ho nepovažuji za člověka, k němuž bych se vůbec chtěla vyjadřovat.“

Oslabit žalobce

LN se o Koudelku začaly zajímat na základě analýzy závěrečné zprávy vyšetřovac­í komise, která měla vyšetřit, zda policejní reorganiza­ce z loňského léta nebyla účelová s cílem zbavit se šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty. LNpřišly na to, že v Koudelkově soukromém textu je identický odstavec jako v oficiálním závěru komise, jejíž verdikt rozhádal vládní koalici.

Pojednání s názvem Sen o právním státě se na webu někdejšího poslance za ČSSD objevilo minulý čtvrtek, kdy s výsledky své práce vyšla ven i komise. Otázka tak zní, kdo od koho opisoval. „Prosím vás, jsem teď na horách. Co je na internetu, teď nečtu,“řekl LN Koudelka, někdejší poslanec ČSSD. Že by se podílel na tvorbě textu komise, popřel. „Napište si, co chcete, a já si budu psát, co chci,“prohlásil.

Podobně jako v případě Klausovy amnestie se Koudelkovo jmé- no pojí s nejproblem­atičtějším odstavcem zprávy vyšetřovac­í komise. U Klausova „pardonu“šlo o článek dva, jehož účinkem vyklouzli justici například tři manažeři vytunelova­né společnost­i H-System. Koudelka popírá, že by byl autorem takzvané abolice, nicméně ji podporoval.

Ve zprávě komise se odstavec shodný s Koudelkový­m blogem objevil zrovna v té části odůvodnění, která navrhuje okleštit pravomoci žalobcům. Komise navrhla, aby sněmovna vyzvala vládu k předložení novely zákona. Podle ní by už případy, v nichž je podezřelým žalobce, neměl vyšetřovat státní zástupce.

Odůvodnění tohoto požadavku je pozoruhodn­é. Argumentuj­e se, že žalobci nemají vyšetřovat žalobce kvůli tomu, aby si například nenadržova­li. Paradoxní je, že zrovna v posledních letech dochází k vyšetřován­í a stíhání vlivných státních zástupců – například Dagmar Máchové či Libora Grygárka. V kauze soudce Havlína byl před rokem státní zástupce František Fiala dokonce odsouzen.

Předseda komise Pavel Blažek řekl, že se Koudelky zeptá, zda analýzu vypracuje, protože je prý na tuto problemati­ku odborník

 ?? Reagoval Zdeněk Koudelka na dotaz LN o jeho spolupráci se sněmovní komisí FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ??
Reagoval Zdeněk Koudelka na dotaz LN o jeho spolupráci se sněmovní komisí FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia