Lidové noviny

Byty OKD vynášejí další miliardy

- OSTRAVA TOMÁŠ PLHOŇ

Zatímco těžební společnost OKD se nachází na pokraji krachu, 43 tisíc bývalých hornických bytů, které z ní byly vyvedeny, se dál ukazuje být nebývalým příkladem ekonomické­ho zázraku.

V roce 2004 je znalci ocenili mizivou hodnotou 40 tisíc korun za byt, dnes mají podle posudků cenu desítek miliard. A svým současným majitelům navíc další miliardy přinášejí.

Jak vyplývá z veřejně dostupných zdrojů, lucembursk­á společnost Fondy Bydlení 3, která byty nyní vlastní, svůj podíl koncem loňského roku dala do zástavy, aby získala bankovní úvěr. A ten skutečně obdržela.

Mezinárodn­í skupina CBRE se sídlem ve Spojených státech jí za to poskytla půjčku až do výše 33,7 miliardy korun. Splatit ji musí do roku 2026.

Není jasné, na co mají peníze přijít. Za lucembursk­ou firmou má stát realitní fond Round Hill Capital, který byty před více než rokem a půl koupil od podnikatel­e Zdeňka Bakaly za nezveřejně­nou cenu. Nicméně už tehdy se objevily nejasnosti ohledně toho, kdo za transakcí skutečně stojí.

Mluvčí Round Hill Capital Jiří Reichl na dotazy Lidových novin ohledně úvěrové linky neodpovědě­l.

Zlaté vejce generuje zisk

Jisté je, že bývalé hornické byty vyvedené z OKD jsou bez nad- sázky zlatým vejcem a jejich hodnota stále roste. Posudek společnost­i RSM Tacoma z loňského července je ohodnotil přibližně na 26 miliard korun.

„Je to naprosto zásadní důkaz, že cena bytů byla při privatizac­i dramaticky podceněna,“říká advokátka Hana Marvanová, která zastupuje nájemníky hornických bytů. Ti už roky usilují, aby mohli nemovitost­i odkoupit za zvýhodněný­ch podmínek. Pokračován­í čtěte na straně 13 Lékárna na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia